Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балчишката Тузла, където лиманната кал и египетският метод правят чудеса

Снимка: Венета Николова

Балчишката Тузла представлява две езерца, разположени в непосредствена близост едно до друго, буквално на метри от морския бряг. Освен че е красиво, мястото е лечебно. Водата тук е много солена, почти колкото тази на Мъртво море – най-соления воден басейн на планетата. Вероятно на това се дължи и уникалният състав на образувалата се на езерното дъно кал, за чиито свойства се носят легенди.  


В края на септември, когато активният туристически сезон е приключил в съседния курортен град Балчик, на Тузлата все още се срещат хора, покрити с тъмносива консистенция. Кой намазал ръка, кой – кръст или крак, всеки търси лек за своите болежки. За целта обаче трябва да се влезе по-навътре в езерото, откъдето се черпи лечебната кал.

Свойствата й били известни още през 30-те години на миналия век, когато тук се появяват т.нар. Тузленски бани, оборудвани с женски и мъжки кабини за достъп до въпросната кал. „Лиманното чудо“ облекчава артрози, тендовагинити, нервнодегенеративни заболявания, като болестта на Паркинсон, но също и кожни болести, радикулити, плексити, включително състояния след прекаран инсулт и т.н. На фона на езерната синева се белее самотният силует на специализираната болница за рехабилитация "Тузлата", изникнала тук през 50-те години на ХХ век:

"Този метод на лечение и профилактика или т.нар. египетски метод, е известен още от древността. И ние сме единствените в България, които успяват да го предложат на пациентите, тъй като при нас лечението се провежда на самия бряг на лиманното езеро, откъдето черпим калта. С нея пълним едни вани, от които хората се мажат" – казва д-р Камелия Кирчева, управител на болницата. Споменатият от нея египетски метод се основава изцяло на благотворното въздействие на слънцето, калта, лиманната и минералната вода. Ето как протича калолечението на Тузлата:


"Трябва да останете около 30-40 мин на слънце, за да могат да се отпушат порите на кожата, след което се намазвате с около половин до един сантиметра лечебна кал. Когато се извади от езерото, тя е кашообразна с тъмносив цвят. При нанасяне върху тялото течната фаза се изпарява и излиза през порите и калта изсъхва, става сивопепелява, като започва да се напуква. След като тя изсъхне, хората трябва да влязат в езерото, за да я отмият. Не трябва да се ползват миещи продукти, тъй като някои от съставките на калта може да влязат във взаимодействие с тях и да предизвикат алергични реакции. Затова е хубаво изплакването да бъде само със солената вода от лиманното езеро и след това с минералната вода, с която разполагаме" – категорична е д-р Кирчева.


За да има ефект, една процедура продължава максимум от 2 до 3 часа. Болничното заведение разполага със специален кът на самото езеро, който е достъпен и за туристите срещу заплащане на минимална такса. За разлика от "дивото калолечение" на отсрещния езерен бряг, тук те разполагат със всички необходими удобства:

"Имаме сектор към болницата, който се казва "Открито калолечение". Там са обособени две отделения – за мъже и за жени. Има пясъчник, където хората могат предварително да легнат и да използват слънчевите лъчи, има пейки, където след като се намажат, могат да седнат или пък да стоят прави. Много добре е поддържана инфраструктурата. Има 2-3 вани, в които ние непрекъснато вадим лечебната кал от езерото, както и чадъри, съблекални и т.н." – казва д-р Кирчева.


Болницата на Тузлата е специализирана в лечението на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната и централната нервна система, кожни заболявания и пр. Работи също със Здравната каса и НОИ. Тук идват и българи, които живеят в чужбина и използват лятната ваканция, за да се справят със своите болежки край езерото. Редовни пациенти има и от Канада, Германия, Турция и Великобритания.

Тузлата е част от екологичната мрежа Натура 2000 и е убежище на няколко вида птици, сред които и бялата чапла. Така че докато се мажете с тъмносивата кал и се наслаждавате на красивата гледка към езерцата, над главите ви ще прелитат чапли и други пернати създания.

Снимки: Венета Николова, специализирана болница за рехабилитация "Тузлата"

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна