Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Калин Стоянов за Шенген: Считам, че ще постигнем нужния резултат през декември

Калин Стоянов
Снимка: БТА

160 хиляди незаконни опита за преминаване на границата ни е предотвратила България от началото на годината спрямо 100 хиляди през същия период на миналата година- това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Брюксел.

Министър Стоянов призна, че преминаването на границата няма как да не се случи при такъв натиск. И още:

"Имаше дни в предния месец, при които незаконните опити за преминаване на българската граница бяха 1000-1500 на денонощие. Успоредно с това ние успяхме да намалим задържанията във вътрешността на страната, което означава, че службите на Министерство на вътрешните работи активно противодействат на самата граница".

Профилът на трафикантите министър Стоянов определи така:

"Това, което ни прави впечатление от анализа, който правим през последните няколко месеца, е, че рязко е паднал процентът на българи, които превозват, организират и извършват логистика на мигранти в България.

Става въпрос предимно за лица от Украйна, Молдова, Полша и други държави, общо взето палитрата е доста сериозна. Но българите са все по-малко".

Министър Стоянов каза още, че е провел двустранни срещи с колегите си от Австрия, Испания, Румъния, Гърция. Той съобщи, че на 4 октомври премиерът Денков и водена от него самия делегация ще посети Австрия:

"Там очакваме да получим въпроси, на които ще дадем конкретни отговори, ще изслушаме аргументите на австрийската страна и ние ще изложим нашите аргументи.

Другото, което предстои с Австрия, е посещението на австрийския председател на парламента на 10 октомври. Това също са много важни срещи. Считам, че сме в правилна посока и ще направим всичко възможно да променим позицията на Австрия и Нидерландия за приемането ни в Шенген".
 
По отношение на Нидерландия министърът смята, че нещата са по-изчистени, тъй като това, което те са изисквали от нас за върховенството на закона, е в ход.

Той каза още, че заедно с Испания ще направим всичко възможно през декември България и Румъния да бъдат приети в Шенген.

На въпрос на БНР предимно на методите на убеждение ли ще разчитаме, или може да прибегнем примерно към натиск като до Румъния, която каза, че може да наложи обструкции на Австрия - за НАТО например?

"Аз няма как да коментирам действията на Румъния. Ние продължаваме да правим, което трябва като Министерство на вътрешните работи, съответно и държавата. Абсолютно цялата държава - всички институции, са максимално мобилизирани и считам, че ще постигнем нужния резултат през декември".


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени