Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Eврокомисарят по вътрешните работи

Илва Йохансон: До дни ще има споразумение по кризисния механизъм за разпределянето на мигранти в ЕС

Илва Йохансон
Снимка: ЕС

Eврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че до няколко дни ще бъде постигнато споразумение между страните членки по кризисния механизъм за разпределянето на мигранти в ЕС. Тя каза това след края на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи". 

Макар въпросът да не е бил на дневен ред, в ранния следобед се разбра, че Германия се е съгласила да подкрепи механизма, въпреки неофициално да стана ясно, че сега възражения по него има Италия - най-потърпевшата на този етап страна от мигрантски натиск. 

Основното повишаване на миграционната вълна е по централния средиземноморски маршрут към Италия и най-вече към Лампедуза, каза еврокомисар Йохансон, като и допълни, че има увеличаване към по някои гръцки острови като Самос и Лесбос, както и леко от Беларус.

250 хиляди нелегални влизания са регистрирани от началото на тази година в ЕС, а подадените молби за убежище са над 600 хиляди, каза тя и добави:

"Сега наистина има разбиране във всяка страна членка, че моята съдба и предизвикателства зависят от това как останалите страни членки се справят с техните и като цяло как го правим заедно.

Затова смятам, че предложението на испанското председателство получи широка подкрепа - то намери правилния баланс, който страните-членки ще подкрепят.

Сигурна съм, че след няколко дни ще имаме официално решение за общия подход за предложението за кризисния механизъм".
 
Очаква се това да стане преди срещата на върха на ЕС в Гранада на 6-ти октомври. Решението трябва да бъде взето с квалифицирано мнозинство. Също днес Съветът на ЕС удължи временната рамка за закрила на украинските бежанци с една година до 4 март 2025 година. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени