Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На последното заседание за мандата си

Общинският съвет в Силистра отхвърли искане от инвеститор за изменение в ОУП за изграждане на ветропарк

Снимка: Незабравка Кирова

В последното заседание за мандата си Общинският съвет в Силистра отхвърли искане за изменение в действащия Общ устройствен план (ОУП), отправено от инвеститор, който иска да изгради вятърен парк за 400 милиона евро с 43 ветрогенератора.

За едни много набързо е била включена в дневния ред докладната записка и не е имало достатъчно яснота какво ще е въздействието върху околната среда и региона. Други изразиха мнение, че това е чисто процедурен въпрос, а не разрешение за строителство, още повече, че е в частен имот.

Ще бъде направен анализ на притесненията на общинските съветници, заяви Филип Георгиев, представител на инвеститора, като допълни, че за реалното осъществяване на проекта са нужни от 3 до 5 години, както и че за общината ползите ще са работни места за висококвалифицирани кадри и финансирания по различни програми за образование, култура, спорт и социални дейности.

С отхвърлянето на искането, отправено от фирмата, чието намерение е за в бъдеще да построи 43 ветрогенератора, 2 подстанции и съпътстващата ги техническа инфраструктура, Общинският съвет в Силистра на практика не дава разрешение да бъде започната процедура на проучвания.

Един от основните мотиви на гласувалите "против" и "въздържал се" бе, че става въпрос за инвестиция в частен имот, както и че предложението е включено набързо в дневния ред на заседанието.

Ние не приемаме инвестиционно намерение, заявиха гласувалите "за", като всъщност ще трябват между 3 и 5 години, ако същинското инвестиционно намерение премине през всички разрешителни режими на институциите.

Дали обаче ще стартира тази процедура, ще реши новият Общински съвет и новата кметска управа.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.