Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божана Димитрова: Съвестта на журналиста задължава да възвисим личности

Радиолегендата за новата книга на Диян Никифоров "Космополитът"

Диян Никифоров, журналист от Радио Пловдив и талантлив писател, представи новата си книга „Космополитът“ на 17 септември в Камерната зала на Драматичния театър в Града под тепетата. Събитието беше част от съпътстващата програма на 27-то издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“.


Книгата съдържа спомени, разкази, есета, приказки, писма, радиоочерци и една новела, които Никифоров събира в търсене на връзка между личните му преживявания и актуалния поглед върху случващото.


Легендата на радиожурналистиката Божана Димитрова казва за книгата:

„Отваряме тази девета книга, дали да не я наречем и радиокнига? „Космополитът“ на Диян е съвсем различна от  предишния му съвременен  роман-трилър „Капан за акули“, още заглавието подсказва друг жанр, изострена чувствителност към днешни събития, към света и хората, които го променят. Вероятно идеята е подсказана от пребогатия, дългогодишен радиоопит, от неизброимите срещи, репортажи, интервюта в ефира на Радио Пловдив, съвестта на журналиста задължава да възвисим личности, граждани на световна държава. Това подсказват още първите страници, защитават го в прав текст  събеседниците, значимите спомени, сравненията, писмата, отзивите, а и една новела, дала името на книгата. По  необичаен път тръгва „Космополитът“ към читателите.  Както и с предишния си роман, Диян Никифоров отново решава да дари първите книги, с молба да се отзовем по желание със средства, които да помогнат за добро, за спасяването на човешки живот. Така преди година събраните пари отидоха при  три семейства  в поразеното от бедствие карловско село Каравелово. Спомням си сълзите в очите, изненадата и благодарността и без съмнение това е насърчило и сега  желанието  на автора отново да дари, да помогне, „ако сме хора, ако сме граждани на света“, по неговите думи…

„Космополитът“ е шарена, сборна книга  от разкази, писма, приказки, есета, художникът на корицата Матей Матеев я нарича „цветна поляна“. Оцветява я особено талантливият публицистичен акцент към  интервютата  от ефира на Радио Пловдив, изписани двойно по-силни. Дългогодишният радиожурналист  дорисува с нови факти, с лично пристрастие цяла галерия от  образи на знакови  пловдивчани, надсловът е  „Деца, орисани от Господ“. Впечатляващи са портретите на трикратната световна  шампионка Мария Петрова, на олимпийците Петър Лесов и  Николай Бухалов, на дългогодишния  директор на Комбината за цветни метали Николай Добрев, на театрала Кръстю Кръстев, „майстор в занаята и малко отгоре, не, много отгоре“. И още колко  именити учени, художници, музиканти….

Струва си да подчертая острия поглед на журналиста Диян Никифоров и  към проблемите на деня, непримиримостта към почти узаконените пороци и ненаказаните своеволия, подсказва го и друго изразително  заглавие, не е трудно да разпознаем държавата „Абсурдленд“!  И с този неспокоен дух е възвисена и искрената обич към род и семейство, към училището, към осемхилядолетния Пловдив и емблемите му, не една! Впечатляващо е есето, вдъхновено от „най-стария, от най-добрия, Драматичният  пловдивски театър, да, повтаря авторът, най-добрият!“ Красивата новела в края, дала името на книгата, ни кара да се запитаме дали всеки от нас има човешката дарба да бъде космополитен, или това е привилегия? 

Още много добри думи заслужава „Космополитът“ Диян Никифоров, може би най-добра с талантливите очерци, с предимствата и острието на образната радиожурналистика, с изречените в ефира истини, повтарям,  поднесени и в писано слово звучат с двойна сила. Дали това не е и добра идея, добър пример за всички нас, изкушени от радиото? Вероятно и за това „Космополитът“ се чете на един дъх, страниците му са преживяване!“


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени