Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сграда на Женския пазар донесе на създателите си голямата награда в конкурса на Камарата на архитектите

Сградата DOT.Sofia
Снимка: Асен Емилов

Новата сграда DOT.Sofia по проект на I/O архитекти (Вяра Желязкова и Георги Кътов ▼) получи голямата награда в петото издание на конкурса „Български архитектурни награди“, организиран ежегодно от Камарата на архитектите в България (КАБ). Церемонията по награждаване се проведе на 28 септември под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

DOT.Sofia е разположена в сложния контекст на Женския пазар в София с ясната амбиция да даде нова посока на неизбежната му трансформация. Това е място, съчетаващо съвременна архитектура и арт колекция, което предлага луксозно настаняване, кулинария, изложби и събития в сърцето на стара София. Атрактивната стоманена фасада се вписва уютно и естествено в колоритния пейзаж на района. Динамиката на едроразмерните капаци пред прозорците следва ритъма на пазара. Сградата има силно присъствие, но и уважително отношение към спецификите на мястото.


▼ Снимки Иво Решков, КАБ

„Младите архитекти все повече обръщат внимание на социално-икономическите проблеми и потребности на хората, към значението и стойността на съответната сграда. Търсим архитектура, която да е красива и удобна, да се ползва от гражданите. И това е световна тенденция“, изтъкна пред БНР-Радио София арх. Владимир Милков, председател на КАБ.

Той изреди наградените, изрази своето мнение и цитира обосновка за решението на международното жури.

Арх. Милков изтъкна и други световни тенденции в архитектурата и изграждането на градската среда – например, ревитализиране на стари квартали със запазване на облика - височина, обем, характер, традиции функции.

Чуйте разговора на Антония Каменичка.


Think Education Forward е концепция за архитектурно трансформиране на българското училище. Тя включва 8 проекта, които трябва да бъдат реализирани в период от 8 години. До момента са изпълнени 6 проекта за модернизация, като два са в процес на реализация.  Финансирана от делегираните бюджети на училищата, стратегията е пример за социална иновация, инициирана от училищно ръководство и архитекти. Автор на проекта е екипът на Think Forward.

Експозиция „Врачански съкровища“ по проект на Ателие 3. Основната цел на проекта e да преосмисли остарялото музейно пространство и да представи съкровищата по вълнуващ и запомнящ се начин. В основата на архитектурния подход стои идеята, че съкровищата са извън времето и пространството. Залата е тъмна, за да се загуби изцяло усещането за пространство. Всички артефакти са окачени на специално проектирани елементи и изглеждат сякаш левитират във витрините.

Проектът „100 стола на покрива” е първа стъпка от по-голяма инициатива за трансформация на Бизнес Парк София. Целта е да се създаде достъпно за всички, живо градско пространство, отговарящо на нуждите на обитателите на квартал “Младост 4”. “100 стола на покрива” е ситуиран върху последното ниво на паркинг сграда в рамките на комплекса, от което се открива гледка към Витоша и Люлин планина. Намесата отключва скрития потенциал на една локация, която до момента се е използвала единствено от автомобили. Автори са екипът на „Колективът“.

Hotel Lotus на ARHIS PROJECT е изградена на скатен терен с панорамна гледка към Варненски залив. Сградата е интегрирана в ската и представлява визуален акцент над пътя. Сградата се отличава с острите си бели платна и все пак дискретно присъствие зад зеления склон.

По традиция в рамките на „Български архитектурни награди“ бе връчен приз за цялостно творчество от името на КАБ. Отличието бе присъдено на арх. Стефан Стайнов, който има над 45-годишна професионална дейност в областта на териториалното устройство и градоустройството.

Специална награда за социален принос и успешно представяне на Венецианско архитектурно биенале 2023 получи екипът на POV architects за проекта  “Education Is the Movement From Darkness to Light”, с който България участва в световния форум.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.