Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Продължават блокадите по АМ "Тракия" край Стара Загора и на Подбалканския път при Гурково

Автор:
Снимка: БГНЕС

Протестиращите миньори и енергетици продължават да блокират магистрала "Тракия" край Стара Загора, както и участък от Подбалканския път при Гурково. 

Магистрала "Струма" край Дупница вече е свободна за движение.

По-рано днес на извънредно заседание правителството одобри Териториалните планове за справедлив преход за съдбата на въглищните централи и реши да ги изплати утре в срок до ЕК в Брюксел.  В документите ясно е казано, че централите ще работят до 2038 г., обяви премиерът Николай Денков и предупреди, че в противен случай страната ще загуби милиарди левове.

Протестиращите вдигнаха блокадата на АМ "Струма"  при Дупница, която остана през целия ден и създаде много пробреми и затруднения за пътуващите по направлението София-Кулата и обратно в петъчния ден. Движението в двете посоки по аутобана беше пуснато след 16.30 ч. 

В понеделник синдикатите ще обявят дали и под каква форма протестите ще продължат, каза Иво Димитров, координатор към КТ "Покрепа" в ТЕЦ "Бобов дол". 

Стотици бяха протестиращите днес енергетици от ТЕЦ "Бобов дол" и мини "Открит въгледобив" по АМ "Струма", движението беше спряно и в трите ленти и в двете посоки. Полицията и жандармерията пренасочваха движението по алтернативни трасета. 

Протестът е с искането правителството да промени регионалния План за справедлив преход и ТЕЦ "Бобов дол" да продължи да работи до 2038 г. и да се гарантира заплатата и поминъкът им. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.