Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Представители на протестиращите не се явиха на срещата с енергийния министър в ТЕЦ "Марица изток 2"

Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Румен Радев, неговият заместник Красимир Ненов и административното ръководство на ТЕЦ "Марица изток 2" обсъждат на среща създалото се напрежение, протестите и блокадите на енергетиците и миньорите, недоволни от териториалните планове за плавен преход. На срещата в централата обаче дойдоха единствено административните ръководители на ТЕЦ-а.

Представителите на протестиращите, както и синдикатите лидери от КНСБ и КТ "Подкрепа" не се отзоваха на поканата за разговори за решаване на казуса. 

След срещата министър Радев ще отиде на място при протестиращите - условието, което поставиха енергетиците и миньорите, за да разговарят с него. 

Вече повече от 24 часа те са блокирали магистрала "Тракия", Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката.

Преди срещата с ръководството на ТЕЦ "Марица изток 2" министър Радев каза:

"Трябва да има разговори. Без разговор няма как да се случат нещата. Трябва да поговорим с колегите също, да е ясно къде са притесненията основно. Защото аз чувам много, понякога и противречиви мнения. Да е такъв тип предприятие, пък друг тип предприятие, как да става. Цялата драма е, че не започнем ли да правим и наистина да действаме, а не само да говорим за преход, той не става изведнъж".

Протестиращите са недоволни от плановете за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник, чийто краен срок за предаване на Европейската комисия изтича. Ако не бъдат изпратени, рискуваме да загубим 3,5 млрд. лева, заявви вчера премиерът Николай Денков.  

В опит да потушат напрежението, министър-председателят и министърът на финансите обявиха, че централите ще работят до 2038 година. А миньори и енергетици, които решат да напуснат ще получат до 36 работни заплати. 

Министър Радев обяви, че искал да направят срещата в административната сграда на ТЕЦ "Марица изток 2", за да могат да поговорят на място, където работят хората и да го направят в по-нормална среда.

Все пак, след това ще посети магистрала "Тракия" и ще се срещне с протестиращите, но е искал преди това да направят разговора в спокойна среда.

"Истината е, че първата стъпка, която искахме да направим като екип, е да поговорим със синдикалните колеги тук на място от нашата структура. Минахме на обиколка из дружествата и това искам да направим преди да направим разговора след това на магистралата. Разбирате, че за да има диалог, за да се чуват позиции, те трябва да се чуват в нормалната среда на работа, а не в емоционалния момент".

По-рано енергетиците и миньорите, които са на магистрала "Тракия" и на Подбалканския път в района на Гурково, обявиха, че продължават блокадите. Протестиращите обявиха, че няма да отстъпят и че предложеният план за справедлив преход за Стара Загора не ги устройва. Те поискаха представителите на властта да отидат при тях. 

Очаква се днес правителството да изпрати в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник, тъй като крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича. До 31 декември всички държави членки трябва да ги одобрят.

     


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.