Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Министърът на енергетиката: Териториалните планове вече са изпратени

Териториалните планове за справедлив преход за въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил вече са изпратени в Брюксел. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев след среща с административното ръководство на ТЕЦ "Марица изток 2", която продължи повече от 3 часа. 
След тричасова среща с административното ръководство на държавните дружества “Мини Марица изток" и ТЕЦ "Марица изток 2" енергийният министър Румен Радев обяви, че териториалните планове вече са изпратени в Брюксел. Тепърва обаче ще се работи по тях: 

“Териториалните планове са изпратени. Изпратените планове стартират преговорния процес с Брюксел, а не го предопределят. Ето това е, което постоянно обяснявахме!”. 

Министър Радев заяви, че не е запознат с вчерашното предложение за 36 заплати за напускащи работници от сектора в преход. Не е сигурен и откъде ще дойдат тези средства. 

“Аз самият тепърва ще влизам в логиката на предложението. Това са по-скоро, вероятно, ресурси, които са в рамките на бюджет, конкретно в размера на такъв тип обезщетения”. 

Министър Радев увери, че работата на енергийния комплекс "Марица изток" е гарантирана до 2038 година, както и че няма заплаха за енергийната сигурност на страната.  

По повод изтеклите списъци с фирми с интерес към средства от териториалните планове обяви, че това е само инструмент за разговорите в Брюксел, а списъкът е само индикативен  

Дори обяви, че едва десетина компании са заявили интерес към регион Стара Загора за месец.

Министър Радев заяви, че ще отиде и ще говори с протестиращите и на магистралата. Той заяви, че ще ги увери, че ще бъдат запазени работните места, както и че се работи за възможности за развитие чрез преквалификация. 

Заради блокадите на миньори и енергетици в района на Стара Загора са въведени следните обходни маршрути:

За пътуващите по магистрала "Тракия" той е от пътен възел "Нова Загора" по пътя към Нова Загора - Сливен до пътен възел "Свобода". За пътуващите по път Казанлък - Стара Загора: за гр. Стара Загора - през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе; от Стара Загора в посока Казанлък - по пътя Стара Загора - Нова Загора - Сливен, бул. "Калояновско шосе", с. Християново, с. Памукчии. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.