Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спират добива на газ от най-голямото находище в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нидерландия спира от днес добива на газ от находището в Грьонинген, което е най-голямото в Европа, предаде АФП, цитирана от БТА.

Експлоатация на полето, разположено в северната част на страната, причинява земетресения, които от десетилетия тревожат местните жители. 

Властите все пак ще продължат работата на последните 11 кладенеца още година в случай на тежка зима на фона на геополитическото напрежение в света. 

Находището в Грьонинген се разработва от 60 години (от 1963 г.), но от близо две десетилетия се наблюдават земетресения с нисък магнитуд, близо до повърхността заради извличането на природения газ и образувалите се впоследствие "вакуумни джобове". 

Според енергийната компания "Шел" (Shell) от находището са извлечени около 2300 млрд. куб метра газ, а между 1963 г. и 2020 г. то е донесло приходи от близо 429 млрд. евро (с отчитане на инфлацията), като 85 процента от тези печалби са постъпили в държавната хазна. 

Според експерти обаче въпреки спирането на експлоатацията земетресенията, нанесли тежки щети в околността, могат да продължат с години. Множество домове в района на Грьонинген са възстановявани или престроявани, за да се засили устойчивостта им на земетресения. 


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.