Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Асен Василев: Мините и централите няма как да работят по старому

Министърът на финансите Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Мините и топлоцентралите няма как да продължат работа по старому. Така министърът на финансите Асен Василев защити плановете за справедлив преход след поредния ден на провален диалог между правителството и миньорите, блокиращи магестрала "Тракия".

"И то не защото правителството налага ограничения, а защото те самите виждат, че пазарът налага ограничения. Докато се плаща цена на емисияя от порядъка на 80-90 евро на тон, няма как токът, който сде произвежда от мините, да бъде конкуренспособен в обема, в който е бил преди това. Той ще бъде конкурентноспособен вечер, когато е много студено, когато няма други производства. И това е ясно. И затова - естествено, самият пазар ще ограничи колко ток мините произвеждат и продават на пазара", каза министър Василев в интервю за Би Ти Ви.

И днес миньори и енергетици блокираха магистрала "Тракия" при Стара Загора, както и подбалканския път при Гурково. Чуха се и закани за стачни действия и режим на тока. 

Синдикатите не се отзоваха на поканата за среща в министерския съвет с премиера Николай Денков. А той свърза пътните блокади с "амбициите на политици за местна власт".

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.