Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията за безплатни профилактични прегледи в различни точки на страната продължава

Седмица на сърцето в УМБАЛ "Лозенец" и изнесени профилактични прегледи в Костенец

100 души бяха прегледани при безплатни кампании на болница "Лозенец"

Снимка: Университетска болница „Лозенец“

По случай 29 септември – Деня на сърцето, в Университетска болница „Лозенец“ бяха проведени едноседмични безплатни медицински прегледи за пациенти с установена болест на сърдечните клапи или сърдечен шум.

По време на прегледите лекарският екип установи, че всички явили 30 души се имат клапни заболявания в различен стадий, като по-голямата част от тях са оперирани преди време. При останалите е налице клапен порок, който налага проследяване във времето без необходимост от хирургична интервенция. На трима пациенти е препоръчана сърдечна операция – двама от тях са с аортна стеноза, а един – с митрална инсуфициенция.


При прегледите беше използвана модерна апаратура - ехокардиограф с 3D възможности, а явилите се бяха консултирани от доказания специалист, началник на Отделението по кардиохирургия д-р Веселин Георгиев и висококвалифицираните ни кардиолози д-р Тодор Димитров и д-р Георги Марков.

През уикенда В Костенец топспециалистът д-р Асен Тодоров, началник на Отделението по съдова хирургия консултира 50 пациенти, а доказаният специалист от Клиниката по акушерство и гинекология д-р Калоян Персенски извърши преглед на 15 жени на възраст над 40 г.

Д-р Асен Тодоров                            Университетска болница „Лозенец“

Съдовият преглед включваше снемане на анамнеза, локален статус на пациента и доплерова диагностика - оценка на каротидните артерии, аорто-илиачния и феморо-поплитеален сегмент. По-голямата част от пациентите бяха диагностицирани с хронична венозна недостатъчност и насочени за оперативно лечение - лазерна аблация. Петима души с установена мултифокална атеросклероза - високостепенни каротидни стенози и стенози на артериите на долните крайници, бяха насочени за провеждане на образно изследване с контраст.

По време на АГ консултациите, бе извършена профилактика на гинекологичните заболявания – ултразвук, цитонамазка и гинекологичен преглед. При пет от прегледаните бе установена гинекологична патология, налагаща оперативна намеса или допълнително диагностично уточняване. 


Инициативата на болница "Лозенец" за организиране и провеждане на изнесени безплатни профилактични прегледи в различни точки на страната продължава

През месец октомври началникът на Отделението по очни болести д-р Иво Инджов ще преглежда безплатно пациенти за катаракта и глаукома в Самоков и Етрополе, а екип в състав хирург и рентгенолог ще извършва профилактика на рак на гърдата в гр. Долна баня. В следващите месеци лекари от лечебното заведение ще преглеждат безплатно пациенти и в други населени места в Софийска област.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна