Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Франция е съгласна да достави военна техника на Армения

Френската министърка на външните работи Катрин Колона
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция е съгласна да достави военна техника на Армения. Това заяви външният министър Катрин Колона в Ереван на съвместна пресконференция с арменския премиер Никол Пашинян.

Колона пристигна в Армения две седмици след военната операция, с която Азербайджан си върна контрола над Нагорни Карабах, въпреки присъствието на руски мироопазващ контингент. Веднага след операцията, която доведе до масово бягство на местното арменско население, френският президент Еманюел Макрон изрази тревога за териториалната цялост на Армения.

От работен документ на Европейската служба за външна дейност, цитиран от агенция Ройтерс, става ясно, че мерки за военна подкрепа на Ереван се обсъждат не само на френско, но и на общоевропейско ниво.

Обмисля се и промяна в отношенията с Азербайджан, в случай че обстановката в региона се влоши допълнително или бъдат доказани "сериозни нарушения на човешките права" в Нагорни Карабах.

В документа се допускат санкции срещу отделни лица и преосмисляне на финансовата помощ за Баку, но не се споменават никакви мерки по отношение на вноса на азерски газ и нефт.

Ройтерс цитира дипломати, според които с тези формулировки се търси баланс между противоположните позиции на страните от Евросъюза. Докато страни като Франция и Германия настояват за твърдост по отношение на Азербайджан, други като Австрия и Унгария са категорично против всякакви санкции.


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.