Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капачките, които лекуват децата ни… Лазар Радков, номиниран за "Будител на десетилетието"

Снимка: БГНЕС

Капачките показват, че когато много хора правят нещо мъничко и смислено, всъщност се случват големите неща… Капачката е една концепция, надежда, символ за нещо по-добро, защото хората, събиращи капачки, в тях се активира доброта, смисленост и съзидателност на много нива.

Този млад и вдъхновяващ човек направи истинска революция в дарителската култура в нашето общество през последните години. Той е основният двигател на кампаниите "Капачки за бъдеще" и "Каузи.БГ".

Лазар Радков – доброволец в различни акции за подкрепа на хора в бедстващо положение, като пострадали при наводнения, както и в резултат на войната на Русия в Украйна.

Инициативата му "Капачки за бъдеще" увлича хиляди българи, които се включват и събират стотици тонове пластмасови капачки (а от неотдавна също бутилки и кенчета – бел.ред) и така осигуряват пари за купуването на кувьози и детски линейки за болници в малки и големи населени места.

Всичко започва през 2017 г., когато Лазар се заравя в темата и открива, че всяко десето дете в България се ражда недоносено и едно от всеки три от тях развива форма на увреждане на зрението. Проблемът е ясен и налице и той решава, че би могъл да бъде част от усилията за неговото разрешаване.

Така с "Капачки за бъдеще" са купени няколко десетки кувьози, както и други медицински уреди, с които са подпомогнати 40 болници в България, четири специализирани детски линейки, дарени на болници в Пловдив, Плевен и Русе, както и на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" в София. На практика е готова и петата детска линейка, като тя вероятно ще бъде дарена на болницата в Кюстендил.

Ако той е вашият фаворит, гласувайте за Лазар Радков в инициативата на БНР и Ива Дойчинова за "Будител на десетилетието"

А кой от десетте номинирани в кампанията ни ще е победител, ще стане ясно на тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи на празничния 1 ноември в ефира на БНР, bTV и партньорски мрежи на водещи български медии.

По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна