Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският учен, милеещ за българското образование… Проф. Минко Балкански, номиниран за "Будител на десетилетието"

Снимка: БГНЕС

Навсякъде, най-важният път, единственият път за издигане на обществото, за страната, е образованието. Българските деца се изключително даровити, имат стремеж към повече наука и повече знания…

Думите са на изключителния проф. Минко Балкански – френският учен от български произход, милеещ за образованието у нас.

Роден е през 1927 г. в село Оряховица, Старозагорско. Смятан е за един от най-известните учени в областта на физиката в световен мащаб. Представял е свои изследвания в 34 университета в Европа и Америка.

След промените у нас, през 1993 г. проф. Балкански се заема с активна дейност в помощ на науката и образованието в България, като в родния си край създава Фондация "Миню Балкански", на името на баща му.

Базата на фондацията е в село Оряховица, където бившите магазини и къщи на семейството са преустроени в приемен дом, битова зала, библиотека, изба, учебна зала по информатика, фитнес зала и музей.

Фондацията му организира ежегоден конкурс по математика и физика за талантливи български ученици. А шестте лауреати са поканени за една година на подготвителен курс в лицея "Луи льо Гранд" за кандидатстване в Екол Нормал Сюпериор и в Политехническото висше училище в Париж.

Най-забележителната и най-важната дейност на фондацията е тази за повишаване на професионалната компетентност и на преподавателите по информатика, както и подпомагането на даровити български деца.

През 2018 г. проф. Балкански беше номиниран както от журналистическия екип на "Будител на годината", така и от много слушатели, читатели и… спечели! Будител, който докосна и умовете и сърцата на хилядите, гласували за него. Сега отново е номиниран, но този път за "Будител на десетилетието" – гласувайте за неговата кауза.

Кой от десетте номинирани в кампанията на БНР и Ива Дойчинова ще е победител, ще стане ясно на тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи на празничния 1 ноември в ефира на БНР, bTV и партньорски мрежи на водещи български медии.

По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени