Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководителят на изпълнителния съвет на

"Хизбула" обеща безусловна подкрепа на палестинците

Президентът на Иран е говорил по телефона с ръководителите на палестинските движения "Хамас" и "Ислямски джихад"

Поддръжници на "Хизбула" на митинг в знак на солидарност с палестинския народ в Газа, в южното предградие на Бейрут Дахия, Ливан, 8 октомври 2023 г.
Снимка: АП/БТА / Снимка: БТА

Високопоставен представител на ливанското шиитско движение "Хизбула" обеща безусловна подкрепа на палестинците и заяви, че движението "не е неутрално" в настоящата ескалация на конфликта между палестинците и Израел, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Ние сме с вас и нашите сърца, души, ракети и огнестрелни оръжия  са с вас, защото ние сме съпротивата, която първоначално съществуваше заради Палестина и джамията "Ал Акса", заяви Хашем Сафиедин, ръководител на изпълнителния съвет на "Хизбула". Той произнесе реч на пропалестински митинг в южните предградия на Бейрут.

"Ние сме напълно подготвени и готови, когато е необходимо", добави Сафиедин, който е братовчед на лидера на "Хизбула" шейх Хасан Насралла.

Множеството на митинга развяваше палестински знамена и знамената на "Хизбула" и скандираше: "Смърт на Израел. Смърт за Америка".

   
"Хизбула", която е тясно свързана с Иран, е обявена за терористична организация от САЩ, Германия, Обединеното кралство, Израел и Арабската лига.

Междувременно беше съобщено, че президентът на Иран Ебрахим Раиси е провел телефонни разговори с ръководителите на палестинските движения "Хамас" и "Ислямски джихад":

"Президентът Раиси разговаря по телефона с генералния секретар на "Ислямски джихад" Зиад ал Нахала относно развитието на ситуацията в Палестина, а после и с ръководителя на политическото бюро на  движението "Ислямска съпротива Хамас" -  Исмаил Хания", се казва в информацията на иранската агенция ИРНА, цитирана от АФП.

Разговорите са били проведени ден след като бойци на "Хамас" атакуваха Израел, след което Израел започна да нанася удари по обекти на Хамас в ивицата Газа.

Жертвите на конфликта, обявен от израелския кабинет по сигурността за "състояние на война" и наречен от израелския премиер Бенямин Нетаняху "война", са стотици от двете страни, ранените и от двете страни са хиляди.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна