Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков: Имаме готовност да евакуираме още българи от Израел

"Имаме готовност за допълнителен полет за евакуация на българи от Израел, ако има желаещи". Това заяви премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии във Фейсбук.

Премиерът прогнозира, че ако конфликта между Израел и групировката "Хамас" се задълбочи - това може да повлияе на цените, както и на  инфлацията у нас.

"Да, ако този конфликт се задълбочи, което е възможно, ако продължи по-дълго, това ще има отражения и това трябва да го имаме предвид като възможност за идващата зима. Инфлацията се определя най-вече от международните цени и ако отново тръгне нефтът нагоре, както имаше такъв период от лятото досега - от 62-63 долара на барел, стигна до 96-97, близо до 100, в момента се задържа до около 92-93 долара на барел, ако тръгне отново нагоре, това ще има отражение. По отношение на храните най-важното разбира се, е да подкрепяме това, което прави българското производство", каза той.

Според него конфликтът в Израел е свързан и с войната в Украйна и серията от преврати в Африка.

"Нямам съмнение, че има много сериозна координирана акция за дестабилизиране на света в момента. Това е начин да се избегне от фокуса на света върху нападението на Русия над Украйна и опит да се разпредели това напрежение върху по-големи части от света. Това как ще разрешим тези конфликти през следващите месеци и години, ще предопредели какво ще се случва в света десетилетия напред. Това ще предопредели бъдещето на нашите деца и внуци. Ние ще имаме много въпроси да решаваме през следващия период", коментира той.

Запитан дали България може да посредничи за решаване на конфликта между Израел и Палестина, той отговори "бихме се опитали" но също така поясни, че рискът от ескалация е много сериозен, което прави търсенето на баланс много трудна задача.

 "Проблемът в случая конкретният е, че имаме действително едно нападение срещу мирни граждани, което прави много трудно търсенето и възстановяването на този баланс. Както и в случая с Русия и Украйна, и тук имаме ясно агресивно нападение над мирни граждани - убити, отвлечени. Рискът за ескалация на военното напрежение там е много сериозен" коментира премиерът.

Териториалните планове за въглищните региони няма да бъдат изтеглени от Европейската комисия, но могат да се предоговорят, добави министър-председателят.

Денков разграничи политическите искания от тези на обикновените миньори и енергетици и видя политическа намеса в условията на предизборна кампания.

"Все още са заблудени от хора с политически амбиции, защото никой няма полза в момента от запушената магистрала. Никой няма полза от нагнетяването на напрежение, вместо да седнем и да огледаме плановете как конкретно да помогнем на хората. Всичко това пречи да се вкара разум в цялото обсъждане", каза премиерът.

Той е категоричен, че цените на електроенергията няма да се увеличат драстично за битовите потребители след като пазара се либерализира , приети са и защитни механизми.

"Първо, цената е фиксирана до средата на 2024-та година, след което има механизми, които няма да позволят поскъпване с повече от един-два процента. Това е скалата, за която говорим, след което, когато изтече срокът 2026 година, първо, отново има механизми, които позволяват да се компенсират потребителите подобни на тези, които използваме за бизнеса в момента, така, че никой не може да си позволи и няма да си позволи съществено поскъпване на тока", коментира премиерът.

Смяната на електромерите с умни, които да отчитат тарифи по часове ще е ангажимент на електроразпределителните дружества.

Денков отрече внасяния от Украйна пчелен мед да е радиоактивен.



По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна