Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Имахме много обнадеждаващи разговори с Германия относно енергийната реформа в ЕС

Еманюел Макрон и Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви във вторник, че е имал "много обнадеждаващи" дискусии с германското правителство относно европейската електроенергийна реформа, добавяйки, че разговорите трябва да приключат до края на месеца, предаде Ройтерс.

Коментарите на Макрон идват, докато Франция е въвлечена в битка с Германия за мястото на ядрената енергия в законодателството, договорено на ниво ЕС - въпрос, който също така ще окаже влияние върху конкурентоспособността на двете страни.

"Имахме задълбочени, много обнадеждаващи дискусии и се съгласихме, че нашите екипи и министри ще работят заедно, за да гарантираме, че можем да постигнем необходимата сделка до края на месеца“, заяви Макрон на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц.

Макрон каза, че Франция, която разчита предимно на ядрена енергия, и Германия, която използва повече въглища и газ, но масово инвестира във възобновяеми източници, имат различни енергийни миксове, които могат да се допълват взаимно.

"Би било историческа грешка да се изгубим в дребни спорове в краткосрочен план, защото едната страна би предпочел ядрената енергия, а другата би предпочела възобновяеми източници", добави той.

След срещи в германския пристанищен град Хамбург, Макрон каза, че и Франция, и Германия са готови да намерят споразумение за рамката на ЕС, гарантираща свободното движение на електроенергия на континента и увеличаване на междусистемните връзки.

"Освен енергоемките индустрии, ние не искаме субсидиран модел, ние искаме модел, основан на производствените разходи", добави той.

Немският канцлер Шолц също имаше положителен тон:

"Съгласни сме за много неща, например, че искаме да направим всичко, за да гарантираме, че Европа може да има въглеродно неутрална икономика до средата на века. Пътищата към това са различни, но си пасват добре", каза Шолц.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна