Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобалната въглищна промишленост може да загуби 1 милион работни места до 2050 г.

Снимка: БГНЕС

Почти един милион работни места ще бъдат загубени във въгледобивния сектор в световен мащаб до 2050 г. -  дори без обещания или политики за постепенно премахване на въглищата - със затварянето на мините и напредването на енергийния преход, според анализ на Global Energy Monitor (GEM), организация с нестопанска цел, застъпваща се за чиста енергия. 

Като се имат предвид планираните затваряния във въгледобивната промишленост, общо 990 200 работни места във въгледобивните мини вече няма да съществуват в света до 2050 г., като Индия и Китай ще поемат тежестта на съкращенията, се казва в новия доклад на GEM.

До 2035 г. близо половин милион (или 414 200) работят в мини, които могат да достигнат края си на експлоатация преди 2035 г., засягайки средно 100 работници на ден, според организацията.

"Трябва да поставим работниците на първо място в дневния ред, ако искаме да сме сигурни, че справедливият преход не е само приказка“, каза Райън Дрискъл Тейт, директор на въглищната програма в GEM, като добави:

"С технологиите и пазарите, подготвени за енергиен преход, ние трябва да сме проактивни по отношение на опасенията на въглищните миньори и техните общности".

Докато дългосрочните перспективи за работните места във въглищната индустрия са мрачни, в момента Индия и Китай продължават да добавят мощности, захранвани с въглища, за да подкрепят растежа при търсенето на енергия.

Китай изгражда или планира да изгради около 366 GW нов капацитет за производство на въглища, което представлява около 68% от глобалния планиран нов капацитет за въглища към 2022 г.

Това се казва в доклад по-рано тази година от Global Energy Monitor, който също установи, че Китай представлява повече от половината от новия глобален капацитет за производство на въглища, пуснат да функционира през миналата година.

Само през първата половина на 2023 г. Китай е одобрил повече от 50 гигавата (GW) нова въглищна енергия, пък посочи "Грийнпийс" в доклад миналия месец. Това е повече, отколкото през цялата 2021 г., добави екологичната група.

В Индия въглищата все още генерират около 70% от електроенергията в страната.

"Въпреки амбициозната въглеродно-неутрална цел за 2070 г. Индия все още инвестира сериозно в нова въглищна енергия, за да подпомогне растежа, с планирани и изграждащи се проекти за над 50 GW", казаха по-рано този месец от Wood Mackenzie в доклад за енергийното търсене и инвестиции в Азиатско-тихоокеанския регион. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна