Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джанет Йелън: Ценовият петролен таван "значително" намали приходите на Русия

Джанет Йелън, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви в сряда, че наложеният от Г-7 таван на цените на руския петрол е намалило рязко руските приходи през последните 10 месеца и че е от решаващо значение, за да продължи да ограничава сериозно увеличаващите се разходи на Русия заради войната ѝ в Украйна, предаде Ройтерс.

Войната в Украйна остава основно предизвикателство за световната икономика, каза още тя в кулоарите на срещите на Международния валутен фонд и Световната банка в Маракеш, Мароко.

Йелън също така отбеляза, че актуализираните макроикономически прогнози на МВФ показват, че световната икономика е в по-добро положение от очакваното по време на миналогодишната среща, но Министерството на финансите продължава да следи рисковете в низходяща посока.

Въпреки че някои страни отчитат забавяне на растежа, включително Китай и еврозоната, Йелън каза, че не вижда признаци за широки странични ефекти, които да дестабилизират световната икономика.

Джанет Йелън също така осъди атаката през уикенда срещу Израел на въоръжени бойци на "Хамас" от ивицата Газа, най-смъртоносното нападение на палестински бойци в историята на Израел, но подготвеното й изказване на срещата на МВФ и СБ не засяга потенциалното въздействие върху световната икономика.

Американският финансов министър, който посети Украйна през февруари, каза, че администрацията на президента Байдън ще работи с Конгреса, за да осигури непрекъсната подкрепа за Украйна.

"Не можем да позволим нашата подкрепа за Украйна да бъде прекъсната. Администрацията на Байдън – с подкрепата на двупартийно мнозинство от Конгреса на САЩ и американския народ – ще работи така, че Украйна да получи помощта, от която се нуждае, за да спечели тази война", каза тя.

Йелън посочи, че администрацията на Байдън също така ще продължи да работи за смекчаване на въздействието на войната на Русия в Украйна, включително върху продоволствената сигурност, като същевременно работи с глобална коалиция, за да лиши Русия от финансирането, от което се нуждае, за да води войната.

Тя каза, че таванът на цените на руския петрол "значително е намалил руските приходи през последните 10 месеца, като същевременно е насърчил стабилността на енергийни пазари".

Глобалните цени на енергията останаха до голяма степен непроменени, докато Русия трябваше или да продава петрол със значителна отстъпка, или да харчи огромни суми за своята алтернативна екосистема, добави тя.

Страните от Г-7 наложиха санкции през декември 2022 г., които забраняват на спедиторите или застрахователите, установени в страните от организацията, да предлагат услуги за улесняване на износа на руски петрол, когато цената е над 60 долара за барел. Санкциите не важат за спедитори или застрахователи от други държави, независимо от цената. Критиците на тази забрана обаче посочват, че Русия заобикаля ценовия таван, като използва "призрачен флот" от по-стари танкери.

Йелън също така изрази подкрепа за облагането на неочакваните приходи от руски суверенни активи, замразени в конкретни клирингови къщи, и използването на средствата за подкрепа на Украйна.

"Трябва да продължим да налагаме сериозни и нарастващи разходи на Русия и да продължим усилията, за да гарантираме, че Русия ще плати за щетите, които е причинила", каза тя.

Йелън отбеляза, че фокусът на Вашингтон върху глобалната макроикономика и справянето с глобалните предизвикателства продължава да оформя подхода му към връзките между САЩ и Китай, добавяйки, че тя ще се срещне с главния централен банкер на Китай Пан Гуншън в Маракеш тази седмица. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна