Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Осло срещу незаконен вятърен парк

Снимка: БТА

Екоактивисти и представители на коренното население саами се събраха на протест днес в Осло, за да настояват за премахването на вятърни турбини, които са на мястото на земя за развъждане на северни елени, две години след като съдът ги обяви за незаконни, предаде АФП.

На 11 октомври 2021 г. Върховният съд на Норвегия постанови, че два вятърни парка във Фосен, региона в Западна Норвегия, върху земя използвана от саами, нарушава правата им да практикуват своята традиция - развъждане на северни елени.

Две години по-късно 151 турбини все още работят.

В постановлението си съдът намира, че разрешенията за придобиване и опериране на турбините са невалидни. Но не дава насоки какво трябва да стане с турбините, които вече са въведени в експлоатация.

В сряда стотици активисти блокираха основен булевард в Осло, където издигнаха лааву, традиционна шатра на саамите, и призоваха за премахване на вятърните перки.

Двайсетина от тях влязоха в парламента, за да заявят исканията си.

"Премиерът Йонас Гар Стьоре трябва да поеме отговорност, спрете нарушенията на правата на човека", заяви Джина Гилвер, ръководител на норвежкия клон на екоорганизацията "Приятели на Земята". 

Снимка: БТА

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна