Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо нарастване на британската икономика през август с 0,2%

През август икономиката на Великобритания се върна на пътя на растеж, компенсирайки част от резкия спад месец по-рано благодарение на експанзия в сферата на услугите, но при пореден спад в промишлеността и строителството, показват данни на официалната британската статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт се повиши през август с 0,2% спрямо юли, когато се сви с цели 0,6% (низходяща ревизия спрямо предишни данни за понижение с 0,5%).

Данните като цяло обрисуват картина на продължаващ бавен икономически растеж след миналогодишния скок на инфлацията и последвалите 14 повишения на лихвените проценти от страна на Английската централна банка.

Графика на БВП на Великобритания на месечна база


Въпреки това, нарастване на БВП през август изглежда намалява възможността за навлизане в "техническа" рецесия още през третото тримесечие на настоящата година. Според ONS британската икономиката ще трябва да нарасне с 0,2% и през септември, за да се избегне нейно свиване през периода юли - септември.

Подкрепа за икономическия растеж през август оказа огромния сектор на услугите във Великобритания, който се разшири с 0,4% през август спрямо юли, когато се сви с 0,6 на сто.

Индустриалното производство обаче отбеляза спад през август с 0,7% спрямо предходния месец, когато спадна с 1,1%, като спадът само в рамките на промишленото производство през осмия месец на година беше с 0,8 на сто.

В същото време строителната продукция също се сви за пореден месец, намалявайки с 0,5% през август спад с 0,4% през юли.

Британският износ пък се сви през август с 1,6%, достигайки най-ниско ниво от юни 2022 г. в размер на 70,48 млрд. паунда, докато вносът нарасна с 1,2% до 73,89 млрд. паунда, отскачайки от 18-месечното дъно, достигнато през юли.

През трите месеца до август включително БВП на Великобритания се разшири с 0,3%, като беше регистриран растеж във всички сектори. На годишна база БВП пък се повиши през август с 0,5% спрямо същия месец на 2022 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна