Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ понижи прогнозата си за растежа на петролното потребление през 2024 г.

Международна агенция по енергетика
Снимка: iea.org

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за растеж на търсенето на петрол за 2024 г., предполагайки, че по-неблагоприятните глобални икономически условия и напредъкът в енергийната ефективност ще натежат върху потреблението, предаде Ройтерс.

В своя редовен месец доклад базираната в Париж агенция понижи прогнозата си за растеж на петролното търсене за 2024 г. до 880 хил. барела на ден от предишната оценка за увеличение с 1 млн. барела дневно.

За настоящата година обаче МАЕ повиши прогнозата си за нарастването на потреблението на петрол с до 2,3 млн. барела на ден от досегашните 2,2 млн. барела.

В същото време се очаква световното предлагане на петрол да се увеличи с 1,5 млн. барела на ден през 2023 г. и с 1,7 млн. барела на ден през 2024 г.

ОПЕК и нейните съюзници, известни като "ОПЕК +", започнаха да ограничават доставките през 2022 г., за да подкрепят петролните цени. В края на септември фючърсите на петрол Брент достигнаха 10-месечен връх около 95,35 долара за барел, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха комбинираните си доброволни производствени съкращения в размер на 1,3 млн. барела на ден до края на годината.

Цените обаче паднаха драстично през миналата седмица, тъй като по-мрачните макроикономически перспективи засилиха страховете от по-бавен растеж на търсенето, засенчвайки опасенията, свързани с петролното предлагане.

"Ако допълнителните съкращения бъдат отменени през януари, балансът може да се измести към излишък, което би допринесло по някакъв начин за попълване на изчерпаните запаси", посочи Международната агенция по енергетика.

Въпреки че Русия обеща да намали износа на суров петрол до края на 2023 г., според оценките на МАЕ общият износ на Москва на суров петрол и продукти през септември е нараснал с 460 хил. барела на ден до 7,6 млн. барела на ден, като суровият петрол представлява 250 хил. барела на ден от увеличението.

Скокът в износа подчертава трудността, пред която е изправен Западът, опитвайки се да намали руския износ и приходите на Москва за финансиране на войната с Украйна.

МАЕ предупреди, че рязката ескалация на напрежението в Близкия изток е поставила световните пазари на петрол "на ръба", тъй като регионът представлява повече от една трета от световната търговия с петрол по море.

Според МАЕ досега не е имало пряко въздействие върху доставките с оглед на военните действия между Израел и "Хамас", като агенцията добави, че е готова да действа, ако е необходимо, за да осигури адекватни доставки.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени