Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК очаква растеж на глобалното петролно търсене с 2,4 млн. барела/ден през тази и с 2,2 млн. догодина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) разкри в своя октомврийски доклад, публикуван в четвъртък, че оценката на картела за растежа на глобалното търсене на петрол през 2023 г. остава непроменена в сравнение с предишното изчисление за увеличение с 2,4 млн. барела на ден. За 2024 г. ОПЕК очаква ново увеличение с 2,2 млн. барела на ден на годишна база.

В документа се отбелязва, че прогнозите се базират на комбинация от възходящи ревизии на потреблението на петрол в Китай, САЩ и в рамките на европейските страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), както и на низходяща ревизия на търсенето в останалата част на Азия.

ОПЕК очаква петролното търсене да нарасне с 89 хил. барела на ден в зоната на ОИСР и с 2,3 млн. барела на ден в региона извън ОИСР през 2023 г. През 2024 г. се предвижда потреблението в рамките на ОИСР да се увеличи с 260 хил. барела дневно.

В октомврийския си доклад ОПЕК също така прогнозира нарастване на световната икономика с 2,8% през тази година, което представлява повишение спрямо месец по-рано, когато петролният картел очакваше икономическа експанзия от 2,7 на сто.

Ръстът на БВП на Съединените щати беше преразгледан нагоре до 2,0% за тази година, докато перспективите за икономиката на еврозоната бяха намалени, но въпреки това БВП в региона на единната валута все още се очаква да нарасне с 0,5% през 2023 г.

Перспективите за икономически растеж на Китай пък останаха непроменени на 5,2% през 2023 г., докато руската икономика се очаква да нарасне с 1,5%.

В доклада на ОПЕК се подчертава, че пречките пред тези прогнози включват постоянно високите нива на инфлация, продължаващи строги парични политики (на повишаване на лихвите), както и ограничения на пазара на труда в развитите страни и геополитически събития.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени