Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червеният кръст заяви, че има голяма опасност хуманитарната обстановка в ивицата Газа значително да се влоши на фона на израелската блокада

Над 1400 палестинци са били убити в ивицата Газа от събота, съобщиха местните власти

Палестински деца, ранени при израелски въздушен удар в Газа, 11 октомври 2023 г.
Снимка: АП/БТА

В блокираната ивица Газа все още има известно количество гориво за генератори, като тези в болниците, но то може да свърши до часове, заяви официален представител на Червения кръст и добави, че организацията е складирала помощи в анклава, но в момента не може да ги разпределя сред населението, тъй като обстановката е прекалено опасна, предадоха световните агенции.

Израел отговори на смъртоносната изненадваща атака на "Хамас" миналата събота, като постави Газа, където живеят 2,3 милиона души, под пълна блокада.

С всички страни, включително с Египет, се водят разговори за отваряне на хуманитарен коридор, като пропускателният пункт Рафа между Газа и Синайския полуостров в Египет е основната възможност, каза регионалният директор на Червения кръст Фабрицио Карбони.

Палестинци седят пред разрушената си къща в ивицата Газа след израелски въздушни удари, 12 октомври 2023 г. ; Снимка: АП/БТА
"Със запасите, които имаме в Газа, няма да бъдем в състояние да поддържаме цивилното население за много дълго време. Ето защо трябва да можем да получаваме, това, от което се нуждаем в Газа", добави Карбони.

Жителите на Газа нямат ток и вода и на фона на продължаващите израелски удари хората изпитват опасения от евентуална сухопътна инвазия, отбелязва Ройтерс. Израел заяви, че няма да има хуманитарни изключения на обсадата, докато не бъдат освободени всички заложници, похитени от бойците на "Хамас" по време на нападенията през уикенда.

Палестинците се редят на опашки пред пекарните и магазините за хранителни стоки в Газа, след като прекараха нощта на тъмно сред руините на разрушените квартали. Израел започна нови въздушни удари и заяви, че се подготвя за евентуална сухопътна инвазия.

Израелският военен говорител Ричард Хехт днес заяви пред репортери, че силите на Израел "се подготвят за сухопътна маневра", ако политическите лидери наредят такава. Евентуална сухопътна офанзива в Газа вероятно ще доведе до още по-големи жертви и от двете страни в жестоки сражения къща по къща, посочва Асошиейтед прес.

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (АППБ) предупреди за опасност от водна криза в ивицата Газа, която вече шести ден е подложена на тежки израелски бомбардировки.

"Убежищата са пренаселени и имат ограничени наличности на храна, нехранителни стоки и питейна вода", се казва в изявление на агенцията. "В спешните убежища на АППБ и в цялата ивица Газа се очертава водна криза поради повредената инфраструктура, липсата на електричество, необходимо за работата на помпите и инсталациите за обезсоляване, както и заради ограниченото предлагане на вода на местния пазар", се казва още в него.

Над 1400 палестинци са били убити в ивицата Газа, откакто "Хамас" предприе атака срещу Израел от анклава в събота, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти. Министерството на здравеопазването в контролираната от ислямисткото движение палестинска територия съобщи днес, че броят на загиналите е достигнал 1417. Сред жертвите са най-малко 447 деца и 248 жени.

6268 души са ранени.

По-рано днес Ройтерс предаде, че броят на убитите палестинци е надхвърлил 1300.

18 палестинци са били убити при израелски въздушни удари в бежанския лагер Нусейрат в централната част на ивицата Газа, съобщи междувременно медия, свързана с "Хамас". Тази информация засега не е потвърдена по независим път.

По-рано днес бе съобщено, че броят на убитите хора в Израел вече е най-малко 1300.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна