Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания запази шансове за класиране след успех срещу Шотландия

Испанецът Карвалахал (в червен екип) е изпреварил шотландеца Хики.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на Шотландия ще трябва да почака още за класирането си на Евро 2024, след като загуби гостуването си на Испания с 0:2 в мач от квалификационна група А. Шотландците бяха записали пет поредни победи до момента и имат нужда от още една точка, за да подпечатат участието си на финалите в Германия, като те бяха близо да постигнат това на "Естадио де Ла Картуха" в Севиля.

От самото начало испанците, които се нуждаеха от трите точки, наложиха натиска и започнаха да създават опасности през противниковата врата, като гредата спаси гостите веднъж през първото полувреме, а капитанът на домакините Алваро Мората бе близо до гола в 56-та минута. В 60-та минута вездесъщият за Шотландия Скот Мактоминей вкара изключителен гол от свободен удар от малък ъгъл и британците вече се виждаха на Евро 2024, но след консултация с ВАР реферът Сердар Гозобюк отмени попадението заради нарушение срещу вратаря на Испания Унай Симон.

Испания успя да излезе напред в 73-та минута, когато Мората се разписа с глава след добро центриране на Хесус Навас, а пет минути преди края Ойхан Сансет подпечата успеха на своите с втори гол след груба грешка в защита на Шотландия. Друга неприятна новина за селекционера Стив Кларк бе и контузията в рамото, която извади от игра Анди Робъртсън в края на първото полувреме.

В другия мач от групата Норвегия разби Кипър с 4:0 след два гола на Холанд и по един на Сьорлот и Ауршнес и запази живи надеждите си за класиране на Европейското първенство. Така Шотландия остава начело с 15 точки, Испания е на второ място с 12, а Норвегия е трета с актив от 10 точки.

Шотландия ще има шанс да се класира за Евро 2024 още в неделя, макар и без игра, ако Норвегия не успее да спечели гостуването си на Испания. Грузия (4 точки) и Кипър (0) вече нямат шанс за класиране.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени