Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев оптимист - България ще е в Еврозоната от 1 януари 2025

Снимка: БГНЕС

Една голяма част от разговорите, които имахме тук, бяха свързани с приемането на еврото у нас. Това заяви в интервю за БТА министърът на финансите Асен Василев в кулоарите на провеждащата се Годишна среща на Световната банка и Международния валутен фонд в мароканския град Маракеш. Той изрази оптимизъм за това, че България ще стане част от еврозоната на 1 януари 2025 г.

"Законопроектът за еврото е готов, но трябва да имаме потвърждение за влизането ни в еврозоната на 1 януари 2025 г., за да има смисъл да го придвижим", каза Василев.

Финансовият министър посочи още, че за тази и следващата година са планирани дефицити в размер до 3 на сто.

Василев каза, че до края на тази година и във връзка със закона за бюджета се очаква страната ни да излезе на международните пазари с емисия дълг. Относно конкретния размер на бъдещия дълг Асен Василев посочи, че Министерството на финансите "не коментира детайли по емисиите, които са планирани".

"В момента имаме достатъчно средства във фискалния резерв. Той е над 11 млрд. лв. Така че можем спокойно да финансираме дефицита през фискалния резерв. Има доста сериозен падеж догодина, когато трябва да върнем стар дълг. Имайки предвид, че тенденцията да се запазват или увеличават основните лихвени проценти в ЕС и САЩ продължава, тъй като инфлацията остава доста висока и в двата региона, по-добре е да емитираме по-рано, отколкото по-късно. Така че в оставащата част от годината ще си изпълним това, което е по бюджет заложено по отношение на емисиите на дълг", коментира министърът.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна