Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията около Доналд Туск е напът да спечели изборите в Полша

Доналд Туск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващите националисти в Полша изглежда губят парламентарното си мнозинство в най-важните избори в страната от десетилетия, отваряйки потенциално пътя на опозиционните партии да вземат властта, осъществявайки огромна политическа промяна, съобщават световните агенции.

Според последния екзитпол на агенция Ipsos, оповестен рано в понеделник, управляващата в Полша партия "Право и справедливост" печели 36,6% от гласовете на проведените в неделя парламентарни избори, което би означавало 198 депутати в 460-местната Долна камара на парламента.

Опозиционните партии, водени от либералната "Гражданска коалиция" на бившия президент на Европейския съвет Доналд Туск, се очаква да спечелят общо 248 места. Само партията на Туск се очаква да спечели 31% от подадените гласове (или 163 депутатски места), докато коалицията "Третият път" на прогресивните партии "Полша 2050" и Полската селска партия спечели 13,5% (55 места), а "Новата левица" - 8,6 на сто (30 места в парламента).

Бившият шеф на ЕС Доналд Туск обяви победа, след като последните екзитполове показаха, че неговата "Гражданска коалиция" и две други по-малки партии могат да спечелят мнозинство в парламента.

"Демокрацията победи", заяви той, подчертавайки, че с неделния вот една "мрачна" ера е приключила.

Туск беше министър-председател на Полша между 2007 и 2014 г. и председател на Европейския съвет между 2014 и 2019 г. Той обеща да възстанови отношенията с Брюксел, ако се върне на власт, и да деблокира замразените средства от ЕС заради продължаващото безпокойство относно върховенството на закона в Полша.

Един от лидерите на дясноцентристката коалиция "Третият път" заяви, че изключва коалиция с националистическата партия "Право и справедливост".

"Изключвам такава коалиция. Хората, които гласуваха за нас, искаха промяна, искаха досега управляващите да бъдат отстранен от власт", посочи Владислав Косиняк-Камиш.

За крайнодясната либертарианска и националистическа "Конфедерация" пък са гласували 6,4%, което осигурява едва 12 места в полския парламент.

Най-вероятният коалиционен партньор на досега управляващите беше именно крайнодясната "Конфедерация", която призова за прекратяване на широкомащабната помощ на Полша за Украйна и проведе предизборна кампания на силно антимигрантска платформа.

Но от "Конфедерацията" публично отхвърлиха подобен съюз и някои анализатори казаха, че е малко вероятно това да се случи поради тлеещото напрежение между двете партии.

Полша многократно се сблъсква с Европейския съюз относно върховенството на закона, свободата на медиите, миграцията и правата на ЛГБТ общността, откакто партията "Право и справедливост" дойде на власт през 2015 г., но опозиционните партии обещаха да подобрят връзки с Брюксел и да отменят реформите, които според критиците подкопават демократични стандарти.

Победата на опозицията във вота в Полша, който се разглежда от анализаторите като най-значимите избори за Европа от години, може потенциално да предефинира отношенията между Брюксел и най-голямата държава членка на ЕС в Централна и Източна Европа.

Управляващите в Полша изглежда губят мнозинството си в парламента

Полша гласува на "най-важните избори от падането на комунизма"


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна