Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с най-добрите ни шахматистки на европейското отборно първенство

Отборът на България
Снимка: БФШ 2022

България ще може да разчита на най-силните си шахматистки за започващото на 10 ноември европейско отборно първенство в черногорския град Будва, съобщиха от лицензираната от ММС федерация БФШ 2022.

В нашия състав ще играят бившата световна шампионка при дамите гросмайстор Антоанета Стефанова (ЕЛО 2424), сребърната медалистка от Световната купа тази година Нургюл Салимова (ЕЛО 2424) и бронзовата от световното за девойки Белослава Кръстева (ЕЛО 2223). В отбора са още Виктория Радева (ЕЛО 2293) и Гергана Пейчева (ЕЛО 2287).

„С Нургюл Салимова решихме да дадем съгласието си за това участие. Водени сме от стремеж България да бъде представена с оптимален състав, възможен да се сформира в настоящия момент, - написа треньорът и мениджър на Салимова Живко Жеков. - Което зависеше от нас, бе направено. Вярвам и силно се надявам, че този жест ще стане една първа крачка към по-нормален климат в шахматното ни общество.

Нека всички подкрепим нашите състезателки! Те ще представят България и българския шахмат. Срещу имената им ще пише БЪЛГАРИЯ! Пожелавам на отбора вдъхновение и отлично класиране. Защо не и титла?“.

В отбора обаче липсва деветата от европейското лично първенство Надя Тончева. Официалната причина за това е, че това е решение на селекционера Петър Арнаудов. Тончева е получила преди време запитване дали би играла в Будва, на което е отговорила положително, каза за БНР майката на шахматистката Мария Тончева.

По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени