Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще се опита да разреши спора между Франция и Германия за енергийната конкурентоспособност

Еманюел Макрон и Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Противопоставянето между Франция и Германия относно бъдещата конкурентоспособност на техните енергийни индустрии ще бъде централната точка на дискусията, когато министрите на енергетиката на ЕС се срещнат в Люксембург във вторник, посочиха пред Ройтерс неназовани европейски дипломати.

Европейската комисия предложи през март тази година преразглеждане на правилата, управляващи пазарите на електроенергия в ЕС, след като Европа преживя много високи енергийни цени през 2021 г. и 2022 г. Новите правила се стремят да защитят потребителите от нестабилните пазари на изкопаеми горива с преминаване към по-дългосрочни договори с фиксирана цена.

Напредъкът към превръщането на предложенията в закон обаче се спира от несъгласие, съсредоточено около съдържанието само на един член - 19б. Този член в проектоправилата разяснява как държавната помощ може да се използва за финансиране на енергийни проекти.

Берлин се опасява, че Франция, която разполага с голям брой ядрени централи, ще може да предложи такива договори на съществуващата си ядрена енергетика, че след това да използва излишните приходи, генерирани от тези договори, за индустриални субсидии.

Германия, която пък е икономическият двигател на Европа, е на ръба на рецесия, след като загуби достъпа си до изобилните доставки на евтин руски природен газ, на които се радваше години наред. Берлин очаква икономиката да се свие с 0,4% тази година, тъй като индустриалното производство продължава да се свива.

Останалите страни членки са разделени. Страните от Централна и Източна Европа, които имат собствени амбиции за ядрена експанзия, подкрепят Франция. Германия пък е подкрепяна от Белгия, Дания, Люксембург, Австрия и други.

И двете формирани групи предложиха множество възможни опции от юни насам. Испания, която е председател на ЕС до края на годината, се опита да намери компромис и в един момент предложи изцяло премахване на този Член 19б.

На днешната среща в Люксембург енергийните министри ще обсъдят последната версия от миналата седмица, в която Испания измени предложението до "да съсредоточи своя обхват върху схеми за пряка ценова подкрепа за инвестиции в нови съоръжения за производство на електроенергия", което прави съществуващата към момента ядрена енергетика на Франция недопустима за държавна помощ.

Дипломати от ЕС казаха, че виждат постигането на решение само на президентско ниво, но разговорите през миналата седмица между френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц не дадоха осезаеми резултати.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна