Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо подобряване на икономическите нагласи в Германия и еврозоната през октомври

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори както за Германия, така и за цялата еврозоната, се подобриха изненадващо силно през октомври до 6-месечни върхове.

Това показват резултатите от последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew, които предполагат, че вече е преодоляна най-ниската точка от низходящата тенденция благодарение на очакванията за по-нататъшно намаляване на темповете на инфлация и факта, че повече от три четвърти от анкетираните сега очакват стабилни краткосрочни лихвени проценти в еврозоната.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, нарасна силно през октомври с 10,3 пункта до -1,1 пункта (от -11,4 през септември) при осреднени очаквания за доста по-скромно подобрение до -9,3 пункта. Това е най-високи ниво на индекса от април 2023 г. насам, когато за последно той беше на позитивна територия.

В същото време оценката на текущата икономическа ситуация в Германия предполага признаци на стабилизиране, въпреки че съответният индикатор се понижи леко с 0,5 пункта до -79,9 пункта, достигайки най-ниско ниво от август 2020 г.

Zew индекси на икономическите нагласи и на текущите условия в Германия


"Изглежда, че преодоляхме най-ниската точка. Има осезаем ръст в икономическите очаквания на експертите на финансовите пазари през октомври 2023 г. За разлика от тях оценката за текущата икономическа ситуация в Германия почти не се е променила", коментира последното проучване президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах.

"Повишените икономически очаквания са придружени от прогнозите за по-нататъшно намаляване на инфлацията и от факта, че вече повече от три четвърти от анкетираните очакват стабилни краткосрочни лихвени проценти в еврозоната. Отрицателни фактори като конфликта в Израел – посочени от някои респонденти като причина за преразглеждане на техните прогнози за растежа надолу – имаха само ограничено въздействие върху цялостната по-оптимистична перспектива", добави професор Ахим Вамбах.

Нагласите на експертите на финансовия пазар относно икономическото развитие на цялата еврозона също се подобриха през октомври. Индикаторът, отчитащ икономическите нагласи за следващите шест месеца, скочи с 11,2 пункта, достигайки +2,3 пункта - първа позитивна стойност на индекса от април 2023 г. насам. Индексът, оценяващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, обаче спадна с 9,8 пункта до -52,4 пункта, докато индексът на инфлационните очаквания се понижи с 0,7 пункта до ниво от -77,5 пункта. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна