Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По данни на НСИ за третото тримесечие:

Намалява броят на фирмите в несъстоятелност и на новорегистрираните

Снимка: БГНЕС

През третото тримесечие на 2023 г. новорегистрираните правни единици в България са 9829, а обявените в несъстоятелност - 829, показват данни на Националния статистически институт.

В сравнение със същото тримесечие на 2022 г. общият брой на новорегистрираните намалява с 6.5%, а този на банкрутиралите - с 25,8%.

Спрямо второто тримесечие на тази година новорегистрираните правни единици са намалели с 10,8%, а тези обявили несъстоятелност - с 15,8%.

От всички новорегистрирани фирми през третото тримесечие на 2023 година, най-много са в сектора "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - цели 88,1%, като най-голям брой при обявените в несъстоятелност отново е в сектора "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - 77,1%.


НСИ уточнява, че правна единица е юридическо лице на публичното или частното право. Това юридическо лице може да бъде:

- Юридическо лице, чието съществуване е признато от закона независимо от лицата или институциите, които го притежават или са членове;

или

-  Физическо лице, което като независимо лице упражнява стопанска дейност. За да съществува, трябва да е регистрирано по закон пред компетентните административни органи (Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, Регистър Булстат и други). 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна