Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природният газ в Европа поевтиня предпазливо към 48 евро за мегаватчас

Снимка: Ройтерс

Фючърсите на природния газ в Европа поевтиняват предпазливо за втора поредна сесия на търговия, след като през миналата седмица скочиха с над 40% до 8-месечен връх от 56 евро за мегаватчас.

Последвалото предпазливо поевтиняване на синьото гориво идва на фона на прогнози за по-меко време в Европа, като в същото време големите запаси в газохранилищата и обилните потоци на втечнен природен газ облекчиха опасенията за доставките.

Към 16.30 часа българско време ноемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват с 0,7% към 48 евро за мегаватчас, но само тяхно връщане под нивата межди 45 и 43,50 евро/MWh могат да отслабят тяхното относително солидно поскъпване от края на август /началото на септември.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Температурите в някои части на континента, включително Франция и Германия, се очаква да се върнат към нормалното или над средното ниво през следващите дни, след преминаване на сегашното по-студено време.

Днес също така стана ясно, че карго товар с втечнен природен газ (LNG) е пристигнал на финландското пристанище Inkoo за пръв път, откакто беше спрян преноса на синьо гориво между Финландия и Естония поради повреда на газопровода в Балтийско море.

Освен това международните усилия за овладяване на военни конфликт межди Израел и "Хамас", заедно с подобрените доставки на газ от Норвегия, намалиха опасенията за прекъсвания на газовите доставки.

Преди повече от седмица Израел затвори голямото си газово находище "Тамар" поради опасения за безопасността на фона на продължаващия военен конфликти, което обаче може да засегне износа на втечнен природен газ от Египет.

Междувременно стачните действия в съоръженията за втечнен природен газ (LNG) на компанията Chevron в Австралия вероятно ще се възобновят тази седмица, което също може да ограничи текущия опит за стабилизация на цените на синьото гориво под 50 евро за мегаватчас. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна