Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ограничават допълнително продажбата на произведени от Nvidia чипове за Китай

САЩ ограничават продажбата на чипове, които технологичната компания Nvidia Corp. е разработила специално за китайския пазар, като част от мащабните нови актуализации за ограничаване на износа, имащи за цел да блокират достъпа на Китай до високо напреднали полупроводникови технологии, съобщават Ройтерс и Блумбърг.

По-строгият контрол ще бъде насочен към чиповете A800 и H800 на Nvidia, които американската фирма създаде за износ в азиатската страна, след като администрацията на президента Джо Байдън въведе първоначалните си ограничения миналия октомври, посочи високопоставен американски служител. Тези ограничения, включително актуализираните правила, публикувани във вторник, имат за цел да попречат на Китай да получи достъп до авангардни технологии с военна цел.

Новите правила също така изискват компаниите да уведомяват правителството на САЩ, преди да продават чипове, които попадат под контролирания праг. Най-модерните нови чипове са най-добри за захранване на модели с изкуствен интелект (ИИ), отбеляза високопоставен служител на американската администрация. Трябва обаче да се има предвид, че с много средства и малко манипулации, цял клас чипове от по-нисък клас също могат да се използва за ИИ (AI) и суперкомпютри и следователно да представлява риск за националната сигурност, добави източникът на агенция Блумбърг.

САЩ искат да наблюдават дейността в т.нар. "сива зона", добави той, като същевременно отказа да коментира конкретните параметри на чиповете, които ще бъдат засегнати от новите ограничителни правила. Администрацията ще прегледа уведомленията на компаниите в рамките на 25 дни, за да се определи дали фирмите се нуждаят от лиценз за продажба на тези чипове в Китай.

"Трудно е да се направи ясна граница между военната и търговската технология", каза пт свпя страна министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо пред репортери преди публикуването на новите прави.а "Често има технологии с двойна употреба – и същите технологии, които подхранват търговския обмен, за съжаление, понякога могат да позволят на нашите конкуренти да модернизират армията си, да проследяват гражданите си и да затвърдят потисничеството", добави тя.

Раймондо обаче посочи, че САЩ не искат да бъдат по-рестриктивни от необходимото, подчертавайки последователното послание на администрацията на Байдън, че Вашингтон не се стреми да навреди на китайската икономика.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин каза в понеделник на редовен брифинг за пресата в Пекин, че нейната държава се противопоставя на "политизирането, инструментализирането и използването на търговските и технологични въпроси като оръжие от страна на САЩ".

Вашингтон отстъпи в една ключова област след година на обществен коментар относно първоначалното правило, а именно: Актуализираните ограничения като цяло позволяват продажбата на модерни търговски чипове на китайски компании за използване в потребителски продукти като смартфони, компютри и електрически превозни средства. Но администрацията на Байдън ще ограничи най-модерните потребителски чипове – като тези, използвани в центрове за данни с изкуствен интелект – и ще наложи процес на уведомяване за избран брой разновидности на чипове непосредствено под това най-високо тяхно ниво.

Администрацията на Белия дом също така ще изисква от фирмите да получат лиценз за продажба на чипове в повече от 40 държави, които китайските фирми биха могли да използват като посредници, за да заобиколят американския контрол. Ще бъдат добавени и два водещи китайски компании и техните дъщерни дружества към списък с търговски ограничения, който задължава американските технологични фирми да получат лиценз от правителството на САЩ, преди да доставят компоненти на тези компании.

САЩ също така разширяват обхвата на производството на оборудване, което подлежи на ограничения, казаха висши служители на администрацията, без да уточняват за което точно оборудване става въпрос. Запитан дали САЩ ще ограничат по-малко напредналите системи за дълбока ултравиолетова литография (DUV) на нидерландския лидер в оборудването с чипове -  ASML Holding NV.

Главният изпълнителен директор на ASML публично се противопостави на първоначалните американски ограничения и отне месеци, преди САЩ да успеят да привлекат ключовите си съюзници в Амстердам и Токио.

Актуализираните правила няма да включват ограничения за достъп до услуги за облачни изчисления в САЩ или в техните съюзници, въпреки че администрацията на Байдън ще отправи искане за коментар, за да разбере по-добре потенциалните рискове за националната сигурност, свързани с този достъп, както и опции за евентуалното справяне с тях.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна