Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуването на гръцкия премиер до Израел е отменено

Кириакос Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Планираното пътуване на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис до Израел беше отменено поради причини, свързани със сигурността, предаде националната гръцка телевизия ЕРТ. 

По-рано беше обявено, че министър-председателят на Гърция ще замине за Израел, за да се срещне с израелския си колега Бенямин Нетаняху.

Отмяната на пътуването идва часове след бомбардировката на болница в ивицата Газа, при която загинаха стотици цивилни, след тях много жени и деца.

"Искам да изразя огорчението и отвращението си от случилото се в болница в Газа и да подчертая незабавната необходимост от разследване на случилото се", заяви Мицотакис във встъпителното си изявление пред Министерския съвет днес.

Той допълни, че "конфликтът не трябва да се разширява" и подчерта, че "е наложително да се укрепи вътрешната сигурност на ЕС, а Гърция като външна граница има допълнително задължение да настоява за строга и справедлива защита на границите без отстъпки".

За отмененото си пътуване до Мицотакис премиерът заяви, че ще пътува "до региона възможно най-скоро, веднага щом условията за сигурност позволят това". Той добави, че ще посети Кайро в събота "в рамките на многостранната конференция, свикана от Египет по повод палестинския проблем".

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна