Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загубите в зърнения сектор на Украйна могат да достигнат 3,2 млрд. долара заради войната

Снимка: Ройтерс

Загубите в украинския сектор на зърнените култури и маслодайните семена могат да надхвърлят 3,2 млрд. долара през 2023 г. поради високите разходи за логистика, както и скоковете на цените на горивата и торовете, които заплашват да намалят посевните площи през следващите и следващите години, заявиха в четвъртък фермерски профсъюзи, съобщава Ройтерс.

Украйна е един от водещите световни производители и износители на храни и нейният аграрен сектор е традиционно печеливш. Украинските власти и фермерите не отчетоха финансови резултати през 2022 г. Преди руската инвазия Украйна изпращаше по-голямата част от своя износ през дълбоководните пристанища в Черно море, които бяха напълно или частично блокирани от февруари 2022 г.

Ограничените възможности за износ, сега съсредоточени върху малките пристанища на река Дунав и железопътната линия за Източна Европа, увеличиха логистичната компонента и и съответно намалиха цените, които търговците могат да предложат на фермерите. Затварянето на пристанищата доведе и до рязко поскъпване на вносните горива, семена, торове и резервни части за селскостопанска техника.

Аграрният съвет, който е най-голямата агробизнес организация в Украйна, заяви, че разходите за производство на пшеница през 2023 г. са били около 146 долара за метричен тон при средна продажна цена от 102 долара. Същевременно фермерите харчат 149 долара за отглеждане на царевица, но могат да я продадат за едва 94 долара за метричен тон. Съветът също така посочи, че през 2023 г. дори производството на слънчоглед и рапица ще се окаже нерентабилно и само производството на соя ще донесе известна печалба на фермерите.

Селскостопанските производители в страната обявиха, че големите загуби вече са довели до намалени насаждения за реколтата през 2024 г.

Синдикатите на фермерите отказаха да прогнозират площите, които ще бъдат засети за реколтата от пшеница през 2024 г., докато украинското министерство на земеделието все още поддържа прогнозата си за засяване на зимна пшеница на около 4,4 млн. хектара.

Не само финансовите затруднения, но и неблагоприятните метеорологични условия могат значително да намалят посевните площи тази есен. Трябва да се има предвид, че Украйна е традиционен производител на зимна пшеница, ечемик и рапица, но местните синоптици посочиха тази седмица, че продължителното отсъствие на дъжд в повечето украински региони е създало неблагоприятни условия както за текущата сеитба на зимните култури, така и за вече засетите растения.

Те също така казаха, че най-лошата ситуация по отношение на почвената влага е в областите Одеса, Херсон, Николаев, Кировоград, Виница, Черкаси, Харков, където до 20 см от горните слоеве на почвата са напълно сухи.

Към 16-и октомври фермерите са засели 3,02 милиона хектара зимна пшеница в сравнение с 2,5 милиона хектара на същата дата преди година, показват данни на министерството на земеделието. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна