Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият пакистански премиер Наваз Шариф се завърна в родината си след изгнание

Наваз Шариф
Снимка: БТА

Трикратният пакистански премиер Наваз Шариф се завърна вчера в страната след четири години самоналожено изгнание в Лондон, за да започне предизборната кампания на партията си три месеца преди вота в страната, предаде Ройтерс, като се позова на местна телевизия. 

73-годишният политик ще участва в предизборна проява в родния си град Лахор, след като пристигне в Исламабад заедно със 194 членове на партията му и медийни организации, съобщиха партията и източници. 

Шариф не е бил в Пакистан, откакто през 2019 г. замина за Лондон, за да се лекува, докато излежаваше 14-годишна присъда за корупция, посочва БТА. Обвиненията му са все още в сила, но според съдебно решение, издадено в четвъртък, властите нямат право да го арестуват до вторник, когато той ще се яви в съда. 

Въпреки че не може да участва в избори или да заема държавна длъжност заради обвиненията срещу него, юридическият му екип заяви, че той планира да обжалва, а партията му съобщи, че Шариф се стреми да стане министър-председател за четвърти път.

Най-голямото предизвикателство пред него ще бъде да спечели избирателите на основния си съперник Имран Хан, който остава популярен, въпреки че е в затвора, след като беше отстранен от премиерския пост през 2022 г. Хан е лишен от право да участва в изборите по силата на присъдата си за подкуп, издадена през август, която той обжалва.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени