Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светите мощи на патриарх Евтимий, последен български патриарх от епохата на Средновековието, който не оставил до последно своето паство, бяха тържествено прославени в Бачковската света обител

Послание за празника Прославление на светите мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски

5
Снимка: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

620 години по-късно светите мощи на патриарх Евтимий, последния български патриарх от епохата на Средновековието, който не оставил до последно своето паство, бяха тържествено прославени в Бачковската ставропигиална света обител в присъствието на стотици православни християни, съобщават от Св. Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия.


Тържествената света Литургия бе предшествана от литийно шествие със светите мощи, които се намираха в храм "Св. Николай Мирликийски". Архиереи, духовници, църковни певци и стотици вярващи извършиха литийно шествие в двора на светата обител със светинята, която след това влезе в съборния храм "Успение Богородично".

Преди началото на архиерейската света Литургия Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод прочете Патриаршеското и синодално послание по повод установяването на новия празник - "Прославление на светите мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски", който оттук нататък ще се чества на 22 октомври.

(Целия текст на патриаршеското и синодално послание за Прославлението на светите мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски, може да прочетете тук).


Тайнството Евхаристия бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий в съслужение с митрополит - Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил, Доростолски Яков.

Песнопенията по време на светата Литургия бяха изпълнени от църковни певци, водени от доц. д-р Любомир Игнатов, се посочва още в съобщението. 

Десетки бяха и православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови на празника. Богослужението завърши с многолетствие за Българския патриарх Неофит, Св. Синод на БПЦ-БП, както и за празнуващите днес православни християни, допълват от Светия Синод, като публикуват и: 

Историческа справка 

На 20 ноември 1905 г. по инициатива на отскорошния игумен архим. Паисий в Бачковския манастир, в притвора на храма, се извършват разкопки и е разкрит гроб без скелет, в който се намират останки от архиерейска мантия, голям омофор и два епитрахила. На 8 декември 1905 г. разкопките продължават и в непосредствена близост до първия бил намерен втори гроб с кости, останки от монашеско облекло и свита на руло оловна плоча (лист) с надпис:

СВ {етие}  МОЩИ ЕВТИМУ ПРЕОС {в} Е{щ} ЕННОМУ АРХ{иепископу}  В {еликаго} ГР{ада}  ТРЪН {ова}  и БЛЪГАРО {мъ} ПАТРИАР {ху}

Буквите в надписа са наредени така, че да образуват акростих СИРОТА. Отстрани са изписани букви с цифрово означение, чийто най-вероятен прочит според В. Златарски е: 1404 4 АП.

И още: Св. Синод е известен за откритията и назначава комисия в състав: синодалният протосингел Неофит (сетнешен видински митрополит), йеродякон Григорий и проф. Васил Златарски, която проверява на място фактите. Техният доклад е публикуван на цели пет вестникарски страници в бр. 50 на "Църковен вестник" от 23 декември 1905 година. Докладът описва подробно как е станало откриването на гробовете, като при отварянето на втория гроб в присъствието на игумена, всички братя и слуги "се разнесла благоуханна миризма, такава, каквато издава св. миро... Почнали да разглеждат костите, от които благоуханието се разнесло все по-силно и по-силно". Комисията свидетелства, че при отварянето на гроба в нейно присъствие на 11 декември отново е било усетено "същото силно благоухание... и всички наоколо придошли граждани и военни се питаха: "какво е това благоухание?" В следващия брой 51-52 на същия вестник В. Златарски публикува още един материал за намерения надпис с приложено факсимиле. Породилите се след това спорове спират прославлението на мощите до наши дни. 

"Ето защо Св. Синод със съзнание за своя дълг и своята отговорност пред Бога и пред дивния Негов угодник св. Евтимий Търновски, а също така и пред поверения му от Бога Негов народ, призова за прекратяване на споровете и разногласията, като постановява учредяването на нов празник – Прославление на светите мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски" пишат от БПЦ-БП.


На 20 октомври, в митрополитския храм "Св. великомъченица Марина" в София, Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Неофит посрещна частица от мощите на св. Евтимий - патриарх Търновски, които бяха изложени за няколко часа за поклонение в храма.

Светинята беше предадена на Негово Светейшество от Величкия епископ Сионий - игумен на Бачковския и на Троянския манастир, вътре в храма "Св. великомъченица Марина". Той каза тогава, че частицата от светите мощи на св. Евтимий - патриарх Търновски, беше донесена в София, като тези мощи 620 години не са напускали Бачковската света обител, а сега идват да благословят столичния град, милото ни отечество - майка България, и целия ни народ.

Св. Евтимий Търновски е роден в 1327 г. в Търново. Надарен от Бога с богати заложби, твърде млад Евтимий се отличил със знания и чист духовен живот. В 1350 г. станал монах в Килифарския манастир под ръководството на преподобния Теодосий. По-късно живял няколко години в Цариград и в Атон. Завърнал се в Търново, Евтимий се усамотил в пещера край столицата. При него се заселили други монаси и се образувал манастирът "Св. Троица", който станал огнище на просвета и духовен живот. Там св. Евтимий писал жития и похвални слова, поправил богослужебните книги, превел други текстове. В 1375 г. бил избран за патриарх и се проявил като добър пастир. При завземането на Търново от османските турци той смело се застъпил за народа. Бил изпратен на заточение в Южна България, където се упокоил около 1402 г.

Снимки: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна