Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър иска от ЕК конкретен план за управление на евентуална бежанска криза

Кипърският вътрешен министър Константинос Йоану (вляво) в разговор с ливанския си колега Басам Малуаи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия трябва да разработи и представи конкретен план за управление на евентуална бежанска криза от Близкия изток в резултат на военните действия в Израел, призова кипърският вътрешен министър Константинос Йоану. Никозия приветства одобрения в Брюксел дългоочакван план за миграцията в Източното Средиземноморие.

Необходими са координирани европейски действия за справяне с нови потоци от бежанци, посочи вътрешният министър Константинос Йоану.

Той изрази загриженост, че ако бягащите от съседните държави не могат да бъдат задържани и адекватно настанени, Кипър ще бъде изправен пред повишен миграционен натиск, в допълнение към сегашния силен наплив от Сирия, Ливан и Турция.

Според Йоану трети страни в „европейското съседство“ могат да действат като стълбове на стабилността. Затова той насърчи подписването на споразумения от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) с Ливан и Египет.

В същото време министърът заяви удовлетвореността на правителството от представения тази седмица европейски план за управление на миграцията в Източното Средиземноморие. В него са включени почти всички предложения, направени от Никозия, подчерта Йоану.

Той отчете, че с предприетите от Кипър собствени мерки пристигащите в страната нередовни мигранти от Турция през северната част на острова са намалели с повече от 50%, а от африканските страни са спаднали до 76%.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна