Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху пред командоси: "Хизбула" ще направи "грешката на живота си", ако започне война с Израел

Ще има контраудари от "невъобразим мащаб", каза израелският премиер

Плакат с надпис "Ние сме с теб, Газа" е издигнат до знамето на "Хизбула" по време на шествие в знак на солидарност с палестинците, което се проведе в петък в южно предградие на ливанската столица Бейрут. (Снимка: АП/БТА)
Снимка: АП/БТА

"Хизбула" ще направи "грешката на живота си", ако започне война с Израел, каза израелският  премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от АФП.

Той предупреди ливанското ислямистко движение да не отваря нов  фронт с Израел, защото това би довело до израелски контраудари от "невъобразим мащаб", които биха причинили "опустошение" в Ливан, предава Ройтерс.

"Ще направи грешката на живота си. Ще го ударим със сила, която то дори не може да си представи. И значението за него и държавата Ливан ще бъде опустошително", заяви Нетаняху при посещение на войските в северен Израел близо до границата с Ливан. 

 "Не мога да ви кажа точно сега дали "Хизбула" ще реши да се включи напълно във войната (в ивицата Газа)", каза Нетаняху на израелските командоси. Той добави, че тази война, започнала след атаката от страна на "Хамас" на 7 октомври, е "на живот и смърт" за Израел.

След като миналата седмица израелското министерство на отбраната прие план за евакуиране на жителите на 28 села в граничната зона и близкия град Кирят Шмона във финансирани от държавата временни жилища, то съобщи днес, че добавя 14 общини към списъка за евакуация.

Това стана в момент, когато "Хизбула" и Израел все по-често си разменят огън по границата след нападението на "Хамас", отбелязват агенциите.

Междувременно ливанското движение заяви днес, че е изстреляло ракети по израелски военни постове близо до границата, в резултат на което е повредена израелска предавателна кула, предаде ДПА.

"Хизбула" публикува видеозапис, на който се вижда как ракета удря предавателна кула.

Израелската армия потвърди, че е имало ракетен обстрел по границата с Ливан, но каза, че "терористична клетка е изстреляла противотанкова ракета по армейски танк в района на северната част на страната". Израелските въоръжени сили са отвърнали на огъня.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна