Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат заплахите за кипърската икономика заради кризата в Близкия изток

Снимка: Ройтерс

Рисковете и засилващата се несигурност за кипърската икономика от кризата в Близкия изток са в центъра на специален дебат днес в парламента, който се провежда заедно със започващото обсъждане на проекта за държавен бюджет за 2024 г. Икономисти изразяват загриженост, тъй като Израел е ключов стратегически партньор на Кипър в редица сектори.

Министерството на финансите на Кипър прогнозира ново поскъпване на горивата, нови проблеми във веригите за доставки и натиск върху кипърския туризъм в резултат на конфликта в Израел.

Това се посочва във внесения от него доклад в парламента за икономическото развитие през 2023 г. и перспективите за 2024 - 2026 г.

В документа се уточнява и че на този етап не е възможно да се определят количествени измерения на заплахите за кипърската икономика.

Въпросът за войната в Израел не е съществувал при изготвянето на бюджета, поради което не са претеглени възможните рискове, които могат да дойдат от нея, се казва още в доклада.

Финансовият министър Макис Керавнос обаче подчерта, че в одобрения от правителството проектобюджет е заложен излишък, който дава възможност за справяне с непредвидени развития за страната.

Според разчетите от преди кризата в Близкия изток, икономическият растеж догодина се очаква да е 2,9%, а през 2025 - 2026 г. да достигне 3,2%. 

По публикацията работи: Мерим Тенев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна