Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Германската икономика вероятно се е свила през третото тримесечие

Икономиката на Германия вероятно се е свила през третото тримесечие на фона на спадащо индустриално производство, свиващ се строителен сектор и отслабващо потребление, заяви немската централна банка Бундесбанк в редовния си месечен доклад, цитиран от Ройтерс.

Най-голямата икономика в Европа претърпя "техническа рецесия" в края на миналата и началото на текущата година, след което отбеляза нулев растеж през второто тримесечие, така че ново икономическо свиване през периода юли - септември би означавало четири поредни тримесечия с отрицателен или нулев растеж. Това вероятно ще направи Германия една от най-слабо представящите се в рамките на еврозоната, като нейният огромен индустриален сектор, който обикновено е важен двигател на растежа, се оказва спънка за целия единен блок през годината.

"Външното търсене на промишлени продукти продължава да е слабо. Увеличените разходи за финансиране също намалиха инвестициите и това потисна вътрешното търсене, особено в строителството", посочи Бундесбанк в последния си доклад.

Докато заетостта остава силна, представлявайки икономически буфер на фона на продължителен период на слабост, банката очаква бавно покачване на безработицата към края на годината.

В същото време разходите за финансиране се увеличиха рязко през последната година, тъй като Европейската централна банка вдигна лихвените проценти с най-бързите темпове в своя история, надявайки се да спре високата инфлация. Докато повишенията на лихвените проценти вероятно са приключили на този етап, централните банкери подготвят общественото мнение лихвите да останат "високи за по-дълго време", което предполага, че всяко едно начало на процес на намаляване на лихвите вероятно ще бъде отложено далеч в бъдещето.

Централните банкери искат да се уверят, че инфлационният натиск е напълно изчезнал и те трябва да видят базовата инфлация да се понижава към целевото ниво от 2 на сто, което обаче може да отнеме доста - вероятно до 2025 г.

"Основната инфлация вероятно ще остане в Германия малко над 4% в близко бъдеще, главно поради продължаващата силна възходяща инерция в цените на услугите", отбеляза Бундесбанк. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна