Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Спамуфлаж" в Канада: Свързана с Китай дезинформационна кампания удари политици

Премиерът Джъстин Трюдо е една от мишените на дезинформационната кампания.
Снимка: Ройтерс

Канада предупреди в понеделник за "спамуфлаж" дезинформационна кампания, свързана с Китай, която ползва вълни от онлайн постове и т.нар. дийпфейк видеа (манипулирани клипове), за да унижи и дискредитира канадски политици, предаде АФП.

Външното министерство съобщи, че е "регистрирали "спамуфлаж" кампания, свързана с Китай".

Мрежа от ботове, според министерството, е поставила хиляди съобщения в акаунти в социалните медии на десетки членове на парламента, включително министър-председателя Джъстин Трюдо и лидера на опозицията Пиер Поалиевр, обвинявайки ги в различни престъпления и етични нередности.

Кампанията е започнала в началото на август и се е засилила през септември с цел "дискредитиране и очерняне на дадени депутати" и "затихване на критиката към Китайската комунистическа партия".

През август компанията "Мета" обяви, че е премахнала хиляди акаунти във Фейсбук и Инстаграм, които са били част от мащабна китайска спам операция.

Активна в над 50 платформи и форуми, включително още ТикТок, ЮТюб и Екс (бивша Туитър), представител на "Мета" вярва, че акцията е "най-голямата и най-резултатна операция за скрито влияние" в света.

Мрежата обичайно поства хвалби за Китай и критики към САЩ, западните политики.

Други нейни мишени са Тайван, Австралия, Великобритания, Япония.

Отношенията между Отава и Пекин са на ниско ниво тази година след обвинения в китайска намеса в канадските избори и експулсиране на китайски дипломат през май.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна