Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словашкият президент назначава утре новото правителство на Роберт Фицо

Словашкият президент Зузана Чапутова (вдясно) и Роберт Фицо по време на разговори в Братислава, архив, 2 октомври 2023 г.
Снимка: ЧТК/БТА

Словашкият президент Зузана Чапутова ще назначи утре новото правителство на бившия министър-председател Роберт Фицо, потвърдиха от канцеларията ѝ в имейл до Ройтерс.

Партията "Посока – социалдемокрация" ("Смер" на словашки) на Фицо, който три пъти досега е бил премиер на страната си, спечели парламентарните избори в Словакия на 30 септември.

Съставянето на правителство от трипартийната коалиция на Фицо вече е възможно, тъй като Словашката национална партия (СНС) излъчи нов министър на околната среда след възраженията на президента Чапутова срещу първия кандидат за поста, номиниран от националистите.

Фицо ще сформира правителство със СНС и левоцентристката партия "Глас – социалдемокрация" ("Хлас" на словашки).

По време на предизборната си кампания Фицо обяви намерения да спре военната помощ на Словакия за Украйна, да направи външната политика на страната независима от партньорите в ЕС и от САЩ, както и да укрепи защитата на държавните граници с оглед потока от мигранти, които искат да достигнат до Западна Европа.

Завръщането му като министър-председател – пост, който той напусна през 2018 г. под натиска на масови обществени протести срещу корупцията и във връзка с убийството на разследващ журналист – ще доведе до завой в някои направления на словашката политика, макар и един от коалиционните му партньори да обеща, че няма да има рязка промяна в съобразяването с ЕС и НАТО, отбелязва Ройтерс.

Чапутова отхвърли първата кандидатура на СНС за министър на околната среда Рудолф Хулиак, като се обоснова, че той отрича влиянието на климатичните промени и напада словесно екоактивисти. Новият кандидат-министър на националистите е Томаш Тараба, крайно десен политик, който стана депутат от листата на СНС след изборите на 30 септември.

"Ще направя всичко възможно правителството да е стабилно през следващите четири години", заяви председателят на СНС Андрей Данко на пресконференция. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна