Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Рахнев е големият победител в инициативата "Будител на десетилетието" (2013-2023)

49
Снимка: Кристина Костова/БНР

През 2019 година той бе избран за "Будител на годината", а днес – четири години по-късно, читателите и слушателите на БНР го избраха за "Будител на десетилетието".

Той е… Никола Рахнев – победителят в кампанията на обществената медия и Ива Дойчинова, които в продължение на десетилетие търсят онази кауза или човек, който ще запали искрата за доброто.

"Будител е всеки, който вдъхновява българският народ да вярва в себе си… Правете колкото се може повече добро, по всеки възможен начин, по всяко време, навсякъде, защото има огромен смисъл. А смисълът да правим добро е да оставим един по-добър свят, една по-добра България за децата ни", сподели развълнуваният победител.

Никола Рахнев получи статуетката "Аз, Буки, Веди - Знание", изработена от Александър Пройнов, а му я връчи социалният министър Иванка Шалапатова.

В речта си тя отбеляза: "Обградени сме от разделение, от липсата на вяра, от липсата на надежда. Затова днес е един особен празник за България, защото в рамките на тази кампания – 10 поредни години, ние се уверяваме, че в България има прекрасни хора. Има будители, които могат да събудят енергия не само в България, но и в целия свят. Това е един много специален човек, явление в нашата действителност, защото по много тих начин променя света, с достойнство посреща сълзите на хората и със сърцето си чувства тяхната любов и благодарност, но и човек, който предава своята ценност и модел на поведение на своите деца".

Никола Рахнев е на 40 години, а зад гърба си има огромен опит в сферата на продажбите, управлението, консултантските услуги, бизнес развитие и други.

Идеята му за "Гората.бг" се заражда през 2011 г., а през 2013 се осъществява първото масово засаждане на дървета. Мечтата от милион засадени дървета вече далеч е надхвърлена и общността вече се гордее с над 2 000 000.

Рахнев беше един от първите, които се включиха в помощ на наводнените села в Карловско. Къщата му "Прегръдки от България" приюти десетки бежанци от войната в Украйна през 2022 г., а земетресенията в Турция и Сирия също станаха повод за светкавично събиране на помощи и логистика, която да достигне бързо до пострадалите хора.

"Да правя добро е най-прекият път към щастието…", сподели в заключение той.

Специални награди отидоха при други двама от номинираните – БНР отличи Лазар Радков, а bTV – писателят Георги Господинов.

"Кампанията ми дава увереност, че доброто има дълбоки корени и се радвам, че БНР е организатор на тази инициатива. Съвременните будители ни дават повече надежда, повече вяра, че заедно можем да изградим една по-добра среда за нас и за децата ни“, отбеляза в словото си генералния директор на обществената медия Милен Митев. 

Цялата церемония "Будител на десетилетието" може да видите тук:


Снимки: Кристина Костова/БНР

По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна