Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалистите в Испания със споразумение с партията на Пучдемон, Санчес тръгва към нов мандат

Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След месеци обсъждане и седмица на интензивни преговори днес стана ясно, че екипите на Педро Санчес и Карлес Пучдемон са постигнали съгласие относно Закона за амнистия на каталунските сепаратисти, който проправя пътя на Санчес към втория мандат като премиер.

Опозиционната консервативна Народна партия и крайнодясната "Вокс" веднага обявиха, че ще обжалват в съда ако законът бъде приет, а от Европейската комисия поискаха повече информация за него.

Законът за амнистията беше от ключова важност за получаването на парламентарна подкрепа от каталунските сепаратисти при гласуването на втория мандат на Санчес. След постигнатото споразумение с Пучдемон и регионалния премиер Пере Арагонес, Санчес си гарантира 173 гласа „за“ и се надява, че ще получи още три за постигане на абсолютно мнозинство.

Медиите дори се шегуват, че след като вече има "бял дим“ , ако успешно финализира преговорите и с Националистическата баска партия, ще може спокойно да изслуша дебата по кандидатурата му за премиер, което се очаква да стане още следващата седмица, ако законът бъде внесен в понеделник в Конгреса.

Според социалистите сега юристите го изпипват за бъде "безупречен и безпроблемен" и да получи одобрението на Конституционния съд след обжалването му от страна на опозицията. 

От партията на Пучдемон искаха по-широк кръг от хора да бъде обхванат от закона, за да може близки до него лица които не са пряко свързани с незаконния референдум, но са жертви на съдебно преследване да бъдат оневинени.

Това предизвика Алберто Фейхоо да определи споразумението като "срамно" и "унизително" и да призове протестите срещу него в цяла Испания да продължат. В Мадрид шестата поредна вечер на недоволство срещу закона този път премина спокойно и без сблъсъци с полицията.

Заради превръщането му във "въпрос от голямо значение в обществения дебат" европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс поиска "подробна" информация от правителството най-вече "относно личния, материалния и времевия обхват на Закона за амнистия".

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна