Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на руския петрол Уралс се върна малко над наложения от Г-7 таван

Снимка: Reuters

Цената на барел суров петрол сорт Уралс, доставян от руските пристанища, се е понижила до нива, близки до горната граница на тавана, наложен от Г-7, в резултат на по-високите тарифи за навло (плащане за предоставено право на наемане на кораб) и спада на цените на петрола сорт Брент, изчисли Ройтерс.

Западните икономики от Г-7 наложиха таван на цените от 60 долара за руския суров петрол, заплашвайки със санкции застрахователите и превозвачите, които търгуват с руски суров петрол над този таван. В продължение на месеци обаче Русия доставяше голяма част от суровия си петрол доста над наложената горна граница.

В последните дни обаче цената на един барел Уралс спада заедно с цената на петрол Брент и в резултат на нарастващите разходи за доставка, след като през октомври САЩ санкционираха два танкера, превозващи Руски петрол.

Разходите за доставка на руски суров петрол от балтийските пристанища до Индия сега се повишиха до 8 млн. долара за едно пътуване спрямо 5 млн. долара през септември, отбелязва Ройтерс.

Според търговските данни, събрани от агенцията, доставките на суров петрол Уралс от балтийските пристанища, насочени към Индия в края на този месец и в началото на декември, са достигнали между 63 и 64 долара за барел към днешна дата - малко над наложения от Г-7 ценови таван от 60 долара за барел.

Текущите цени на руския петрол са далеч от нивата около и над 81 долара за барел, наблюдавани през октомври и дори по-високите цени към и над 83 долара за барел през септември.

Графики на петрол Брент и на руския петрол Урасл (в долари за барел)


Това е в рязък контраст със ситуацията през август, когато цената на руския суров петрол ESPO се повиши до осеммесечен връх и когато се сви ценовия марж на отстъпката за EPSO спрямо Брент до най-тесния си диапазон, откакто западното ембарго влезе в сила миналия декември, тъй като силното търсене по това време от Индия и Китай подкрепи по-високите цени.

Междувременно Съединените щати продължават да настояват, че таванът на цените на Г-7 за руския петрол значително е намалил приходите от петрол през първите десет месеца от неговото налагане.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна