Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

YouTube ще обозначава "синтетично" съдържание, когато се използва изкуствен интелект

Снимка: Алами/Ройтерс

YouTube обяви във вторник в публикация в блог, че е готов да въведе актуализации, насочени към информиране на зрителите, когато съдържанието, което гледат, е "синтетично".

Сайтът ще изисква от създателите да разкриват реалистично изглеждащо променено или синтетично съдържание, включително когато са използвани инструменти за изкуствен интелект (AI).

"Това е особено важно в случаите, когато съдържанието обсъжда чувствителни теми, като избори, продължаващи конфликти и кризи в общественото здраве или държавни служители. Създателите, които постоянно избират да не разкриват тази информация, могат да бъдат обект на премахване на съдържание, спиране от партньорската YouTube програма или други санкции", се казва в публикацията на уебсайта за споделяне на видео.

Освен това YouTube обяви намерението си да включи два нови етикета във видеоклипове: един в раздела за описание, показващ, че част от съдържанието е модифицирано или е синтетично, и друг във видеоплейъра специално за определени типове чувствителни теми.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна