Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо забавяне на годишната инфлация в САЩ през октомври до 3,2%

Нарастването на американска инфлация се забави през октомври на годишна база до 3,2% от 3,7% през септември и август, достигайки най-ниско ниво от юли насам, показват данни на Бюрото по трудова статистика на САЩ.

Осредните очаквания обаче бяха за по-леко забавяне на годишна инфлация до 3,3 на сто.

Забавянето на инфлацията е в резултат на понижаване на енергийните цени с 4,5% спрямо година по-рано (след тяхно понижение с едва 0,5% през септември), като бензинът поевтинява с 5,3%, комуналните за тръбен газ - с 15,8% и мазутът поевтинява с цели 21,4%. В същото време има и забавяне при повишаването на цените на храните до 3,3% от 3,7% месец по-рано, както и на новите превозни средства до 1,9% (от 2,5% през септември).

Графика на индекса на потребителски цени (CPI) на годишна база


На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) остана на нивото от септември, когато се повиши с 0,1%, като това е най-ниската инфлация от 15 месеца насам и е в резултат на по-ниските цени на бензина.

Данните за октомври показват засилващ се напредък в усилията на Федералния резерв на САЩ да постави цените под контрол.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва цените на храните и енергията, пък се повиши през октомври с 0,2% спрямо септември, когато нарасна с 0,3%, докато растежът на основната инфлация на  годишна база се забави до двегодишно дъно от 4,0% спрямо 4,1% месец п-рано.

Днешният доклад показва, че потребителската инфлация се охлади през октомври повече от очакваното, което накара участниците на паричните пазари да парират очакванията си за допълнително повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв и да започнат да залагат на прогнози за първо понижаване на лихвите през май догодина.

Сега търговците оценяват на по-малко от 10% шанса Фед да повиши своя лихвен процент над текущия диапазон между 5,25% и 5,50%, след като преди оповестяване на днешните ниски инфлационни данни те оценяваха подобна вероятност на 28% до края на настоящата година.

Данните от CME Group показват, че търговците на фючърси на Федералната фондова лихва вече предвиждат най-малко четири намаления на лихвените проценти през 2024 г., като дори не изключват и пет понижения с по 25 базисни.

Това от своя страна доведе до поевтиняване на долара с около 1% спрямо останалите водещи валути, до понижаване на доходността на американските държавни облигации и до ръст на основните фондови индекси на Уолстрийт и на пазарите на акции в Европа.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна