Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха първото лицензирано болнично вертолетно летище

Официално откриване в МБАЛ “Уни Хоспитал“, Панагюрище, на първото у нас лицензирано болнично вертолетно летище
Снимка: МБАЛ „Уни Хоспитал“

Първото у нас лицензирано болнично вертолетно летище за изпълнение на полети за спешна медицинска помощ по въздуха ще бъде открито в МБАЛ „Уни Хоспитал“, гр. Панагюрище днес от 12.00 ч. 

Инициативата е част от стартиралия процес за осигуряването на спешна и животоспасяваща медицинска услуга за пациентите. За да премине успешно режима за сертифициране, вертолетното летище покрива изискванията на Наредба №20 на Министерството на транспорта, която регламентира експлоатационната годност на летищата, лицензирането на летищни оператори и наземното обслужване.

По време на церемонията ще бъдат официално връчени документите за регистрация на болничното вертолетно летище от Главна дирекция на Министерството на транспорта  „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Предвидено е и демонстрационно кацане на хеликоптер.

Спешна помощ в Панагюрище се оказва в Спешно отделение на МБАЛ „Уни Хоспитал, което отговаря на най-високото - трето ниво - на компетентност. Наличието на болнично вертолетно летище е допълнителна възможност за навременно транспортиране на пациенти със политравматични състояния, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, а времето за достигане до лечебно заведение е сред факторите за спасяване на човешкия живот и опазване на качеството му. 


Демонстрационно кацане на хеликоптер BEL-306 даде старт на тържествената церемония. Лентата прерязаха министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, министърът на енергетиката Румен Радев, заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, главният директор на „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова, командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, Председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ Димитър Цоцорков и управителят на МБАЛ „Уни Хоспитал“ д-р Явор Дренски.

„Когато тези полети се налагат, нека те да завършат със спасен човешки живот“, заяви министър Хинков на фона на излитащия хеликоптер. Димитър Цоцорков подчерта, че стремежът на „Асарел-Медет“ и МБАЛ „Уни Хоспитал“ е да направят България по-добро място за живот, оставайки верни на завета на проф. Лъчезар Цоцорков да бъдат пионери в развитието на болничната помощ у нас, защото „който тръгва пръв, тръгва навреме“. 

Главният директор на „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова връчи документите за сертифициране на вертолетното летище на д-р Дренски и заяви, че в регистъра на дирекцията летището в МБАЛ „Уни Хоспитал“ фигурира под номер първи. Управителят на лечебното заведение прие документите като изтъкна, че наличието на болнично вертолетно летище е още една допълнителна възможност за навременна реакция и транспортиране на пациенти със политравматични състояния, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна